Åtalad för IS-resa kvar i häktet

Den kvinna som åtalats för att ha tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien ska stanna kvar i häktet i väntan på dom. Åklagaren tycker att hon ska dömas till fängelse i tre till fyra år. Försvarsadvokaten vill att hon frias.

En 31-årig kvinna är åtalad för grov egenmäktighet med barn. I dag avslutas rättegången i Lunds tingsrätt. Arkivbild.

En 31-årig kvinna är åtalad för grov egenmäktighet med barn. I dag avslutas rättegången i Lunds tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-02-19 09:25

Var det bara en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet, eller en planerad flytt till IS-kalifatet? Försvarsadvokaten och åklagaren målar upp helt olika bilder under rättegångens sista dag i Lunds tingsrätt.

– Hon hade planerat att vistas där som gäst i ett par dagar, säger försvarsadvokat Lars Kruse om den i dag 31-åriga kvinnans resa till Syrien 2014.

Under rättegången har kvinnan berättat att hon genomgick en livskris när hennes mamma hastigt gick bort 2014 och att hon då sökte sig till religionen. Hennes advokat menar att hon blev ett lätt offer för IS-propagandan, eftersom hon var politiskt okunnig och inte talade arabiska.

– Hon hade ingen avsikt att stanna i kalifatet. Hon ville se om utopia existerade och sedan resa hem, säger Kruse.

Till pappan, som hade delad vårdnad om tvååringen, hade hon sagt att hon skulle åka på semester med sin son i Turkiet, vilket pappan var med på. Advokaten ställer frågan om det är ett brott att avvika från resrutten i några dagar.

– Då talar vi om några dagar. För väl i Syrien blir hon fångad och satt i ett kvinnohus, säger Kruse.

Maxstraff fyra år

Maxstraffet för grov egenmäktighet med barn är fyra års fängelse och det kan i det här fallet vara aktuellt, anser åklagare Claudio Gittermann.

– Det hon gör är att hon reser rakt in i en krigszon, säger han.

När kvinnan fattade sitt beslut att resa sommaren 2014 var medierapporteringen om IS och kriget som rasade i Syrien massiv, framhåller åklagaren. Han tycker att det vore besynnerligt om hon inte förstått vad som väntade henne där.

– Jag menar att man får räkna med att man kanske inte kommer ifrån en krigszon om man reser in i den, säger Claudio Gittermann och tillägger att han anser att kvinnan varit i Syrien frivilligt.

Under rättegången har han visat inlägg med IS-propaganda på hennes Facebooksida, som lades ut under hennes första tid i Syrien. Många av hennes kontakter reagerar med förfäran och undrar hur hon kunde ta med sitt barn dit. "Hundar kommer alltid att skalla. Min son har det bättre än någonsin och är trygg", svarar kvinnan. "Vad enligt dig är det som är så hemskt här?" skriver hon i ett annat inlägg.

Men försvarsadvokaten sågar den delen av bevisningen. Kvinnans Facebooksida var kapad och inläggen hade skrivits av någon annan, enligt Kruse.

Hamnade i fångläger

Åklagaren hävdar att brottet grov egenmäktighet med barn fullbordades redan när hon lämnade Sverige, eftersom planen var att emigrera med sonen mot pappans vilja.

Han anser också att kvinnan fortsatte att undanhålla barnet från pappan även när hon hamnat i fångläger och hävdar att hon, om hon hade velat, kunde ha bett svenska myndigheter om hjälp med att få hem barnet.

Men några sådana möjligheter fanns inte, invänder försvarsadvokaten, som påtalar att ingen sådan hjälp har erbjudits kvinnan av svenska representanter på plats.

– Anledningen är mycket enkel. Den officiella inställningen är att "vi vill inte", säger han.

Domen väntas den 8 mars.

Fakta: 300 reste från Sverige

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Under fjolåret återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt utrikesdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!