"Åtalet för Estonia-dyken strider mot lagen"

Åtalet mot de två journalister som misstänks ha brutit mot gravfriden vid Estonia strider mot svensk och internationell rätt, skriver sju europeiska journalistorganisationer i ett gemensamt uttalande på onsdagen. En fällande dom skulle "vara förödande för den undersökande journalistiken i de nordiska länderna", skriver de.

Bild ur en dokumentärserien från Dplay på ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Männen som åtalas arbetade med dokumentären.

Bild ur en dokumentärserien från Dplay på ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Männen som åtalas arbetade med dokumentären.

Foto: DPLAY/TT

Brott & Straff2020-10-14 11:40

De två män som nu åtalats arbetade med den dokumentär i vilken det framkommit att det finns ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Den ena mannen var regissör och den andra mannen ska bland annat ha ansvarat för att skapa 3D-modeller av det som filmteamet spelat in.

De båda åtalade har förnekat brott men medgett de faktiska omständigheterna.

Enligt journalistorganisationerna är det tveksamt om gravfridslagen ens är förenlig med internationell rätt, då vraket ligger på internationellt vatten. Därtill menar de att anskaffarfriheten, som innebär att myndigheter inte får ingripa mot någon som samlar in information i syfte att publicera uppgifterna, borde skydda journalisterna från åtal.

Och även om domstolen bedömer att Estonialagen begränsar anskaffarfriheten finns fortsatt ett skydd för yttrandefriheten, där intresset av att skydda enskilda ska vägas mot intresset av yttrande- och informationsfrihet, skriver organisationerna:

"En fällande dom i fallet med Estonia-dokumentären skulle innebära en inskränkning av yttrande- och informationsfriheten enligt Europakonventionen, vilket skulle vara förödande för den undersökande journalistiken i de nordiska länderna".

Lagen om skydd för gravfriden vid passagerarfartyget Estonia instiftades 1995 mellan Finland, Sverige och Estland, för att hindra plundring av vraket.

Åtalet mot de både männen är första gången som brott mot lagen prövas i svensk domstol.

Fakta: De står bakom uttalandet

Ulrika Hyllert, ordförande, Svenska Journalistförbundet

Hege Iren Frantzen, ordförande, Norska Journalistförbundet

Arne Jensen, generalsekreterare, Norska Redaktörsföreningen

Petri Savolainen, direktör, Finska Journalistförbundet

Helle Tiikmaa, ordförande Estniska Journalistförbundet

Tine Johansen, ordförande, Danska Journalistförbundet

Mogens Bjerregård, ordförande, Europeiska Journalistfederationen EFJ

Källa: Journalistförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!