Attacken i Vetlanda: Det här vet vi

Här är uppgifterna som hittills framkommit om dådet i Vetlanda, där en man i 20-årsåldern angrep och skadade sju personer.

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.

Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Brott & Straff2021-03-04 09:13

Händelsen den 3 mars:

Klockan 14.54: Polisens regionledningscentral fick in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade med ett tillhygge på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Enligt uppgifter till bland annat Vetlanda-Posten och P4 Jönköping blev personerna angripna med kniv, vilket polisen dock inte bekräftat ännu.

En kvart senare var den första polispatrullen på plats och ett par minuter efter det greps den misstänkte gärningsmannen. I samband med gripandet blev mannen skottskadad av polisen.

Offren:

Enligt de första uppgifterna blev fyra personer attackerade. Senare uppgav polisen att det handlar om åtta skadade personer, en siffra som ytterligare ett par timmar senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Polisen har lokaliserat fem olika brottsplatser där attackerna ägde rum.

Skadeläget:

Tre personer vårdas för livshotande skador. Enligt den senaste uppdateringen från Region Jönköping på torsdagsförmiddagen var läget dock stabilt för alla tre.

Två ytterligare personer bedöms ha allvarliga skador, två uppges ha måttliga skador och en person är lindrigt skadad.

De sju brottsoffren samt den skottskadade misstänkte vårdas på Höglandsjukhuset i Eksjö, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samt Värnamo sjukhus.

Den misstänkte:

En man i 20-årsåldern. Han är känd av polisen sedan tidigare för småbrott, och är skriven i en ort på det småländska höglandet. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men ska inte vara livshotande skadad.

Mannen anhölls på torsdagen misstänkt för mordförsök.

Motivet:

Händelsen rubriceras som försök till mord. Strax före klockan 19 på onsdagskvällen meddelade polisen visserligen att ärendet rubricerats om som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligades dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men detaljer i utredningen gör det kan finnas eventuella terrormotiv.

Åklagaren Adam Rullman uppgav på torsdagen att fallet i nuläget inte utreds som ett misstänkt terrorbrott. Ärendet följs dock fortsatt av Säpo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!