När regeringspartiet Lag och rättvisa för fyra år sedan sade att man ville inskränka aborträtten ytterligare fylldes gatorna av demonstranter – och regeringen drog tillbaka förslaget.
Nu, när omvärldens uppmärksamhet riktas mot coronavirusutbrottet och restriktioner sätter stopp för stora folksamlingar i Polen, gör regeringen ett nytt försök att driva igenom lagen.
– Det är alldeles uppenbart att den polska regeringen utnyttjar den här krisen till att klubba igenom väldigt långtgående lagförslag, anser Hans Linde, ordförande för RFSU i Sverige.
Polen har redan Europas hårdaste abortlagstiftning där abort endast tillåts vid våldtäkt, incest, om fostret kan påvisas ha fosterskador eller om moderns liv hotas. Den nya lagen som eventuellt kommer att röstas igenom riktar sig mot abort vid fosterskador. I praktiken betyder det dock ett totalförbud mot abort då abort på grund av fosterskador står för runt 98 procent av aborterna i Polen.
Tiden är ute
Katarzyna Jezierska, professor i statsvetenskap vid Högskolan Väst, håller inte helt med om att regeringen uppenbart utnyttjar pandemiläget.
Abortförbudet som lyftes 2016 grundar sig i ett medborgarinitiativ där över 100 000 namnunderskrifter tvingade parlamentet att behandla lagförslaget. Men de så kallade "svarta protesterna" ledde till att förslaget hamnade i "parlamentfrysen".
– Medborgarinitiativet löper ut i maj, vilket betyder att chansen att behandla lagförslaget försvinner. Parlamentet hade behövt ta bort det från agendan, säger Katarzyna Jezierska.
Hon påpekar dock att regeringen förmodligen hade kunnat flytta fram tidsfristen på förslaget och hon tycker att den ilska som civilsamhället visar är rättfärdigad.
Kriminaliserad verksamhet
Oavsett motiv till att omröstningen ska äga rum i veckan, pekar mycket på att förslaget kommer att gå igenom. Regeringspartiet Lag och rättvisa har majoritet i parlamentet och president Andrzej Duda ställer sig bakom förslaget.
I så fall är det inte bara aborter som kan bli förbjudna – utan även alla former av sexualupplysning. Lagen påstås syfta till att stoppa pedofili och överträdelser kan leda till upp till tre års fängelse.
– Man är extremt oroad över att den här lagstiftningen kopplat till sexualundervisningen kommer att användas mot organisationer i Polen som idag jobbar med jämställdhet och sexualupplysning. De organisationerna riskerar att få sin verksamhet kriminaliserad, säger Hans Linde.
Digitala protester
Till skillnad från 2016 när 100 000–200 000 människor i Polen tog sig ut på gatorna i protest, sker den största delen av mobiliseringen digitalt den här gången.
Under tisdagseftermiddagen publicerade aktivister bilder på sig själva framför en bakgrund av polska parlamentet med skyltar med budskap som: "kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter", "lägg ner förslagen" och "ja till sexualundervisning". Initiativet, som startats av Amnesty International, är enligt organisationen världens första virtuella demonstration.
Men det fanns även de som trotsade förbudet mot allmänna sammankomster och tog sig ut på gatorna. I huvudstaden Warszawa syntes dussintals aktivister som protesterade från sina bilar och cyklar på tisdagseftermiddagen.
Även EU-parlamentariker reagerar på de två förslag som omröstningen gäller. Ett brev där 89 EU-parlamentariker kräver att Polen ska dra tillbaka förslagen har skickats till parlamentet och till landets president.