Beställde mord från Spanien – flera åtalas

Efter samarbete med spansk polis åtalas nu flera personer för grov brottslighet i Örebro. Den utpekade huvudmannen som befann sig i Spanien ska bland annat ha beställt mord på tre personer i Örebro.

Nio personer åtalas vid Örebro tingsrätt för brotten Arkivbild.

Nio personer åtalas vid Örebro tingsrätt för brotten Arkivbild.

Foto: Pavel Koubek/TT

Brott & Straff2021-03-26 11:33

Sammanlagt åtalas nio personer för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Åtalet, som lämnades in av åklagare Tove Kullberg på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet under torsdagen, omfattar även grovt penningtvättsbrott och synnerligen grova narkotikabrott.

Sex av männen åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord. En 40-årig man som är skriven i Örebro men som varit bosatt i Spanien pekas ut som ansvarig för planerna, då han från februari till juni förra året försökt förmå andra personer att mörda tre män i Örebro.

Han ska även ha lånat ut ett automatvapen för genomförandet av morden.

Enligt Nerikes Allehanda har mannen legat i konflikt med en ledare av ett mc-gäng i staden, och de tre måltavlorna ska ha varit framträdande personer inom det gänget.

Stal en bil

De övriga fem har på olika sätt tagit på sig att genomföra morden eller bidragit till mordplanerna, enligt åklagaren. De har bland annat stulit en bil som försetts med falsk registreringsskylt och köpt regnställ, handskar och bensin som skulle användas vid mordens genomförande.

Narkotikabrotten omfattar bland annat inköp av stora mängder kokain i syfte att sälja det vidare.

Huvudmannen greps i Spanien den 8 oktober förra året och överlämnades sedan till Sverige.

Påverkan på brottsutvecklingen

Det har varit en stor utredning och med ett internationellt samarbete främst med Spanien, uppger polisen.

De personer som nu åtalas bedöms ha stor påverkan på brottsutvecklingen i regionen, säger Lars Wirén, chef för regionala utredningsenheten vid polisregion Bergslagen, i ett pressmeddelande.

"Arbetet med att bekämpa den grova brottsligheten fortsätter och Bergslagen är inget undantag", säger han.

Likt i flera andra åtal i närtid har bevisning från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat varit viktig för utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!