Bjöd på lyxresa, fick toppjobb

I Norge rasar debatten om hur hedgefondförvaltaren Nicolai Tangen i fjol bjöd 150 höjdare med privatjet till USA, däribland Oljefondens vd Yngve Slyngstad. Några månader efter resan utsågs Tangen till nästa vd för Oljefonden.

Yngve Slyngstad. Arkivbild.

Yngve Slyngstad. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge

Brott & Straff2020-04-23 14:55

Totalt lade Nicolai Tangen ut 28 miljoner norska kronor på det så kallade drömseminariet – Back to University – där cirka 150 gäster deltog, rapporterar norska medier.

Gästerna bjöds bland annat på flygresa i ett privatjet, hotellrum, mat och en privatkonsert med artisten Sting. Och notan per person, för de som flög med Tangens lyxiga privatjet, gick på 160 000 kronor.

Var på väg att avgå

Bland deltagarna fanns bland annat Oljefondens vd Yngve Slyngstad. Han hade då precis meddelat att han var på väg att avgå.

Bara några månader efter den omstridda bjudresan, närmare bestämt den 26 mars i år, offentliggjordes att det blir Nicolai Tangen som efterträder Slyngstad.

"Jag är verkligen, verkligen ledsen", skriver Slyngstad i ett brev till de anställda på Oljefonden med anledning av avslöjandet.

Han beskriver i brevet själv beslutet att delta på Tangens resa som omdömeslöst och oprofessionellt.

Slyngstad flög bland annat hem från USA i Tangens lyxiga privatjet och tog under resan emot måltider och hotellrum.

En lång rad norska näringslivsprofiler var också med på seminariet, liksom riksåklagaren Fredrik Sejerstedt och statsrådet Torbjørn Røe Isaksen från det konservativa partiet Høyre.

"Otroligt allvarligt"

Rekryteringen av Tangen till ny chef för Oljefonden gjordes av en kommitté ledd av Norges centralbankschef Øystein Olsen, som enligt Dagens Næringsliv inför rekryteringsbeslutet aldrig gjorde någon grundlig genomgång av Tangens bolag, tillgångar och fondplaceringar eller andra problemställningar som skulle kunna utgöra hinder för en anställning som Oljefondens vd.

– Detta är otroligt allvarligt, säger Kari Elisabeth Kaski (SV), ledamot i stortingets finansutskott.

– Vi måste få full insyn i bolag och tillgångar, tillägger hon.

Centralbankens styrelse har av Øystein Olsen krävt att han skriftligt redogör för svaren på flera frågor som de anser obesvarade i rekryteringsprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!