Brist på balkongregler – risk för konflikt

Damma av utemöblerna, fixa grillen – balkongsäsongen är i antågande. Och i coronatider kan balkongen bli en mer populär tillflykt än någonsin. Men vad man får och inte får göra kan vara snårigt.
–Varje år får vi återkommande frågor om vad som gäller, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum.

Brott & Straff2020-04-25 07:37

Från sydeuropeiska länder kablas filmer ut där balkonger har blivit en ny form av social plattform. Det sjungs, det applåderas och det tränas.

Med varmare temperaturer i Sverige är det inte osannolikt att samma utveckling går att se även här.

– Man kan tänka sig att vi kommer se att man använder balkongen på ett nytt och kreativt sätt på grund av coronan, säger Stefan Lindberg.

Vanligaste klagomålen

Samtidigt riskerar detta att leda till fler störningsmoment och större osämja. För det finns inga tydliga förbud kring vad man får och inte göra på balkongerna – så länge man håller sig inom lagens ramar.

I stället är det upp till bostadsrättsföreningarna att själva sätta upp riktlinjer att förhålla sig till. Något som stundtals leder till både okunskap och förvirring. Varje år får Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) in klagomål kopplat till balkongerna. Ett av de vanligaste handlar om just matos eller rök från en grill.

– I vissa föreningar får man grilla och i andra föreningar är det inte tillåtet. Men det är ett vanligt klagomål, säger Stefan Lindberg.

"Viktigt med regelverk"

Ett annat vanligt störningsmoment handlar om högljudda grannar medan rökning också är föremål för irritation. I värsta fall riskerar den som stör ordningen vräkning, men då krävs mer än att man bara har överträtt en ordningsregel.

– Det måste vara en störning i lagens mening också och ytterst är det en domstol som prövar det. Lagen säger att man inte får störa sina grannar, men samtidigt måste man som granne tåla vissa saker, säger Lindberg.

– Därför är det viktigt med ett regelverk att förhålla sig till som bygger på sunt förnuft. Många störningar beror ofta på okunskap, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!