Sommaren 2018 dömdes en 17-årig pojke till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede året före.
I mitten av december förra året rymde han från den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge där han vårdades.
På onsdagen, drygt tre veckor senare, greps han av polis misstänkt för att i lördags ha mördat en 45-årig man i samband med att denne tog ut pengar från en bankomat i Rissne i Sundbybergs kommun. Den nu 19-årige mannen erkände omedelbart för polisen att han hade huggit mannen, berättar hans advokat.
Chefsöverläkaren Ola Broström säger att det var fasansfullt att höra att den mordmisstänkte mannen i Sundbyberg var deras patient.
– Våra medarbetare och de som var inblandade (vid rymningen) är närmast i chock efter händelsen. Det är så allvarligt, för att inte tala om vad man tänker om hur de inblandades familjer måste känna, säger Ola Broström.
Avvek från personal
Av sekretess- och säkerhetsskäl kan han inte i detalj redogöra för hur rymningen gick till, men klart är att mannen avvek under en planerad ledsagad utevistelse med personal, säger Broström.
– På något vis avvek han från personalen under promenaden och han försvann. Då larmades polisen direkt, enligt våra rutiner, och sedan är det ett polisärende.
Den nu 19-årige mannen efterlystes även internationellt genom en europeisk arresteringsorder – men kunde alltså först gripas i veckan, bland annat efter att polisen i en vädjan om tips från allmänheten släppt bilder på den misstänkte knivmannen i Rissne.
En ledsagad utevistelse är ett steg i rehabiliteringsprocessen och ett första steg när man börjar vistas utanför sjukhuset. För de flesta patienter fortsätter processen till full utslussning i samhället.
Men en person som får sluten rättspsykiatrisk vård får inte tillgång till den typen av utevistelser om man bedömer att det föreligger en risk för flykt eller våld, säger Ola Broström.
– Vi gör medicinska och psykiatriska bedömningar hela tiden, och man tar hänsyn till det psykiatriska tillståndet och brottet naturligtvis, när man fattar sådana här beslut. Men det är svåra beslut.
Slänger inte nyckeln
Uppdraget är svårt, understryker han, men samhällets bestämda uppfattning är att sjuka personer inte ska sitta i fängelse, säger Ola Broström.
– Då måste man få vård naturligtvis. Sedan bedriver vi den vård och vidtar de steg man måste göra i processen, men det är svåra bedömningar och beslut, säger han.
– De allra flesta slussar vi ut i samhället, även mördare. Många tror att man låser in folk och slänger nyckeln, men så går det inte till.
Rymningen har sedan den inträffade utretts internt och det arbetet pågår. Något liknande har aldrig inträffat, såvitt Broströms vet.
TT: Ska man se detta som ett tecken på att säkerheten hos er måste öka?
– Det här är en anomali, och något som inte har förekommit tidigare. Sedan kan det ändå trots det vara så att man hittar steg i processen som hade kunnat göras annorlunda. Kanske finns det skäl att se över vissa rutiner, men det är inte heller säkert att det är så.