Budskapet från de danska myndigheterna har varit glasklart: handskakningar är inte tillåtna förrän virusutbrottet är över.
Men förbudet krockar med ett krav. Sedan 2019 gäller att den som vill bli dansk medborgare måste skaka hand med den lokala borgmästaren i en medborgarskapsceremoni.
För att lösa detta moment 22 har den danska regeringen föreslagit att alla medborgarskapsceremonier helt enkelt skjuts på framtiden. Ett förslag kommunen Ringsted förra veckan hörsammade.
– Vi skulle ha fått 14 nya medborgare i dag, men vi blev tvungna att ringa till dem och avboka. Några hade förståelse för läget medan andra blev riktigt ledsna av det, sade borgmästaren Henrik Hvidesten till tidningen Berlinske.
"Symbolpolitiska skäl"
Nu föreslår oppositionspartierna Enhedslisten och De Radikale att handskakningskravet slopas under coronakrisen.
– Det är viktigt att understryka att det här är människor som uppfyller alla kriterier och villkor för medborgarskap. Det enda de inte har gjort är att gå igenom en ceremoni som främst infördes av symbolpolitiska skäl, säger Enhedslistens integrationspolitiska talesperson Peder Hvelplund.
– Nu kommer det kanske gå ganska många månader innan det rekommenderas att vi skakar hand igen. Det innebär att de här människorna kommer att tvingas vänta lång tid, säger Andreas Steenberg från De Radikale.
Tydlig hållning
Handskakningslagen är en del av en överenskommelse som den dåvarande borgerliga regeringen 2018 slöt med Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna.
Den nuvarande socialdemokratiska regeringen har inte kommenterat frågan sedan den 6 mars, samma dag som utlännings- och integrationsdepartementet instruerade kommunerna att skjuta upp ceremonierna.
– Vår hållning är väldigt tydlig. Man ska skaka hand för att få danskt medborgarskap, sade statsminister Mette Frederiksen då.