DO: "En viktig dom att ta lärdom av"

En man med invandrarbakgrund drabbades av hjärnblödning – men ambulanspersonalen bedömde hans medvetslöshet som "kulturell svimning" i journalen. Nu fälls Västra Götalandsregionen för diskriminering.

Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Foto: Jonas Dagson/TT

Brott & Straff2021-05-26 14:51

I november 2017 drabbades en man med utländsk bakgrund av en hjärnblödning. En sjuksköterska bedömde att mannens tillfälliga medvetslöshet var spelad och i akutjournalen kallades hans tillstånd "kulturell svimning". Bedömningen innebar att mannen nedprioriterades på akuten och att det dröjde innan hjärnblödningen upptäcktes. Han vårdades därefter i omkring ett år på sjukhus.

Diskrimineringsombudsmannen stämde Västra Götalandsregionen och Göteborgs tingsrätt fäller nu regionen för diskriminering.

Viktig dom

– Det här är en viktig dom som påminner vårdgivare om att även professionell vårdpersonal kan diskriminera, medvetet eller omedvetet. Nu utgår vi från att regionen och andra vårdgivare drar lärdomar av det här, säger Martin Mörk, chef för processenheten på Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Rätten menar i sin dom att ambulanspersonalen inte tagit mannens situation på allvar och inte lyssnat tillräckligt på hans hustru. Samtidigt konstaterar tingsrätten att det hela skett oavsiktligt och det inte går att visa att det skulle ha lett till några vårdskador.

– Vår inställning har varit att patienten inte utsatts för diskriminering eftersom vi har bedömt att patienten inte har fått sämre vård grundat på sin etnicitet. Men vi beklagar djupt att den olyckliga journalanteckningen har förekommit, säger Lena Kolsmyr, chefsjurist på Västra Götalandsregionen.

Mannen avled senare i sviterna av en lunginflammation.

Skadestånd

Tingsrätten slår nu fast att regionen ska betala till 80 000 kronor i skadestånd till mannens dödsbo. Rätten beslutar också att mannens änka får 30 000 kronor i diskrimineringsersättning, då ambulanspersonalen inte lyssnat till hennes uppgifter om mannens symtom. Det är ett betydligt lägre belopp än vad DO krävt.

– Det viktiga är inte ersättningsbeloppet utan principfrågan, både för oss och för änkan, säger Martin Mörk.

Domen kan komma att överklagas.

– Det är för tidigt för oss att säga. Nu behöver vi noggrant gå igenom domen och reflektera över tingsrättens ställningstagande, säger Lena Kolsmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!