Dömdas fotbojor fungerar inte efter it-haveri

En övergång till ett nytt gps-system för fotbojor har lett till ett haveri. Fotbojorna för bland andra våldsdömda på den öppna anstalten Kolmården har slutat fungera.

Kriminalvården uppger att vissa fotbojor fungerar men har ingen bild över helheten. Arkivbild.

Kriminalvården uppger att vissa fotbojor fungerar men har ingen bild över helheten. Arkivbild.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Brott & Straff2021-02-13 18:19

Anstalten har 170 intagna som är dömda för allt från våldsbrott till ekonomisk brottslighet. Samtliga har fotboja. Anstalten har säkerhetsklass 3, vilket är den lägsta klassificeringen i Sverige, och har inga rymningshinder.

Även andra som tidigare varit på en sluten anstalt och som dömts för grövre brottslighet kan göra slutdelen av verkställigheten på Kolmården, utanför Norrköping.

Kriminalvården uppger att vissa fotbojor fungerar men myndigheten har ingen bild över helheten.

– Jag har ingen koll på exakta siffror, så jag vet inte hur många av dem som fungerar eller inte, säger Tony Bertlin, kriminalvårdschef för anstalt och häkte i verksamhetsområde Norrköping, och menar att de intagna inte heller vet om fotbojorna fungerar.

"Där finns det risker"

Han understryker att det just är en öppen anstalt med klienter som säkerhetsmässigt bedöms kunna vistas där. Samtidigt sker manuella kontroller av de intagna fyra gånger per dygn: morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Det är i glappet mellan dessa kontroller som avvikningar skulle kunna uppstå utan att personalen vet om det, enligt Bertlin. Det handlar enligt honom om någon timmas förskjutning.

– Våra möjligheter att uppmärksamma det i tid förbättras med bojan. Då får vi en indikation direkt och kan meddela ett eventuellt brottsoffer att klienten har avvikit. Det är där det finns risker.

Enligt Kriminalvården har ingen avvikit under de två veckorna som problemet funnits. På grund av covid-19 har klienterna inte heller permission.

– Vi uppfattar inte det här som någon akut säkerhetsrisk, säger Tony Bertlin.

Oklart när det är löst

Orsaken till haveriet är en övergång till ett nytt it-system med gps-positionering som Kriminalvården har upphandlat. Anstalten i Kolmården är den första i Sverige i pilotprojektet. Uppdateringen gjordes för två veckor sedan.

– Det är mycket driftsäkrare och kvalitetssäkrare och i det momentet när vi går över från ett gammalt till ett nytt system så är det buggar och småtekniska utmaningar och då fungerar det inte fullt ut, säger kriminalvårdschefen.

Kriminalvårdens tekniker står nu i ständig kontakt med leverantören. När problemet kan vara åtgärdar är oklart.

– Det kanske tar två veckor till innan det fungerar fullt ut, säger Bertlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!