Ljusen brinner på parkeringsplatsen.
– Det är ofattbart. Jag känner flickans pappa, han gör ett väldigt bra jobb här i Botkyrka, säger Martin Lazar, kommunpolis med ansvar för trygghetsfrågor i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg.
Bostadsområdena omger bensinmacken intill E4:an, där flickan mördades natten mot söndag. Enligt polisen talar mycket för att flickan hamnade i korselden för en uppgörelse mellan kriminella.
– Vi är på fel väg. Att en tolvåring blir ett offer är ett misslyckande från hela samhället, säger Lazar.
Inte förvånad
Han säger att det känns hemskt att säga, men han är inte förvånad.
– Vår största farhåga har varit att oskyldiga människor förr eller senare drabbas av de här konflikterna. Det har hänt i andra områden, och nu kom det väldigt nära oss.
Enligt Lazar har Botkyrkapolisen en god bild av våldsverkande aktörer i området. Och under coronapandemin har läget varit spänt.
– Flödet av narkotika har bromsats på grund av stängda gränser och ökade kontroller. Samtidigt har polisen lagt i en högre växel. Det skapar fler konflikter i de kriminella miljöerna. Såväl interna och externa som mot myndigheterna.
De kriminella nätverkens ledargestalter som driver på våldet är få men svåra att komma åt.
– De utnyttjar unga som de vet inte får kännbara straff. För att komma åt kärnan behöver vi strypa rekryteringen.
Polisen trappar upp
Norra Botkyrka är utpekat av polisen som ett särskilt utsatt område. Kriminaliteten har ökat under många år och fortsätter att öka. Här har polisen fått extra resurser för att öka takten mot den organiserade brottsligheten. Men kommunala verksamheter, som exempelvis socialtjänst och skola, nås inte av motsvarande statliga resurser.
– När vi lagför fler unga växer högen hos andra myndigheter. Vi måste jobba i samma takt, annars riskerar unga att utsätta sig själva och andra för fara, säger Lazar.
Myndigheternas seghet är känd av de kriminella nätverken, som sätter unga i frontlinjen för den öppna droghandeln.
– När vi beslagtar narkotika hamnar de i skuld. De tvingas betala genom att trappa upp försäljningen eller hantera vapen och visa sin lojalitet.
Erbjuder hjälp
För att komma åt problemet har Botkyrka kommun och polisen byggt upp en ny modell för samverkan. Ett "våldspreventivt center", där polisen och socialtjänsten flyttat in under ett och samma tak.
Syftet är att dela lägesbilder och flagga för oro för unga som står på branten. Samt att erbjuda samlade resurser för de som vill hoppa av kriminaliteten.
– När de hamnar i vårt nät vill vi också kunna erbjuda hjälp, säger Lazar.
Men det finns stora utmaningar med myndighetssamverkan, poängterar han.
– Ofta fastnar det vid sekretessen. Den både försvårar och försenar vårt arbete.
Måste fortsätta
Pernilla Vera är säkerhetschef på Botkyrka kommun.
– Luften går ur en när något sådant här händer under så fruktansvärda tragiska omständigheter, säger hon och fortsätter:
– Nu är det otroligt viktigt att orka hålla i det långsiktiga brottsförebyggande arbetet som vi redan har påbörjat.
Lazar säger att den tolvåriga flickans död inte får bli enbart en siffra i statistiken.
– Nu behöver vi handling. Politiker måste lägga mandatperioder och partipolitik åt sidan och ge oss verktyg för att bryta utvecklingen.