Ekström: Viktigt att befogenheter förtydligas

Högsta domstolens beslut om händelsen på en skola i Lidköping välkomnas av lärarfacken. Samtidigt riktas återigen kritik mot Barn- och elevombudet som begärt skadestånd å elevens vägnar.
–För mig är det inte viktigt vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.

Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott & Straff2020-07-03 05:30

På fredagen kom beskedet att HD går på kommunens linje i fallet där en lärare handgripligen flyttade på en elev på en kommunal skola i Lidköping 2017. Rätten slår fast att läraren inte kränkte eleven när han tog nackgrepp och kommunen blir inte skadeståndsskyldig.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, gläds åt beskedet.

– Det här är en otrolig lättnad tycker jag, det är jätteviktigt att det förtydligas att lärare har ett ansvar för att skapa trygghet och att det följer befogenheter med det. Jag hoppas det kommer skapa en större säkerhet och trygghet för lärarna, säger Fahlén.

Läraren: Skönt beslut

Hon påpekar att ett fysiskt ingripande aldrig får handla om bestraffningar utan måste falla under tillsynsplikten för lärare.

– Man måste få agera när saker och ting inte står rätt till och ansvara med sunt förnuft för den allmänna ordningen i skolan, säger Fahlén.

Även Maria Rönn, vice ordförande för Lärarförbundet tycker det är bra att HD förtydligar vad som gäller men vill att man även ser över skollagen.

När fallet behandlats i tingsrätt och senare hovrätt har Barn- och elevombudsmannen (BEO) kritiserats från många håll. Kritiken har handlat om att BEO, som krävt skadestånd å elevens vägnar, riskerar att hindra lärare från att ingripa i allvarliga lägen, eftersom lärarna kan vara rädda för att bli anmälda och utpekade.

Läraren, vars agerande har varit föremål för rättsprocess under flera år, berättar för Nya Lidköpings-Tidningen att han är lättad över beskedet.

– Nu känns det väldigt, väldigt skönt att kunna lägga detta bakom sig efter 2,5 år. Och att man faktiskt får göra lite för att upprätthålla ordningen i skolorna. Om domen blivit tvärtom hade det inte varit bra signal till övriga lärar-Sverige, säger han till tidningen.

Tydlighet viktigt

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att det redan pågår en översyn över reglerna kring trygghet och studiero i skolan och en översyn av skolmyndigheterna, där Barn- och elevombudet ingår.

– Det är viktigt att det är tydligt vad som gäller i skolan och om det uppstår ordningsstörningar finns det vuxna som har en skyldighet att ingripa för att upprätta ordningen, säger Ekström.

Översynen är en del av januariavtalet som slöts med samarbetspartierna Liberalerna och Centern men det finns inget datum satt för när den, eller den nationella planen för trygghet och studiero i skolan, ska vara klar. Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad återupprepar efter domen partiets kritik mot BEO:s roll.

– Vi är tydliga med att funktionen ska avvecklas och Skolinspektionen ska renodlas. Barn- och elevombudet har tagit som praxis att göra tolkningar som Skolinspektionen inte står bakom, säger Roger Haddad.

Anna Ekström ger inget svar på om regeringen kommer gå samarbetspartiet till mötes i frågan.

– Det är helt naturligt att Skolinspektionens och Barn- och elevombudets roller ses över i översynen. Det viktiga för mig är inte vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig om de blir illa behandlade i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!