Fängelse efter mutaffär: "Stort signalvärde"

Företaget Vårdinnovation vann en upphandling genom att muta en anställd inom Region Skåne, slår Malmö tingsrätt fast och dömer tre av de inblandade i affären till kännbara fängelsestraff. Samtidigt konstaterar domstolen att brotten medförde en risk för patienternas säkerhet.

Tre personer döms till fängelse efter upphandlingen av ett digitalt vårdverktyg till Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Tre personer döms till fängelse efter upphandlingen av ett digitalt vårdverktyg till Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-05-28 14:27

Bolagets vd döms till tre års fängelse och näringsförbud i sju år. Samtidigt döms även två av regionens tjänstemän till fängelse. Den ene tjänstemannen döms för både grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman och får fängelse i två år och tre månader. Den andre tjänstemannen döms för grov trolöshet mot huvudman och döms till två års fängelse.

De dömda ska tillsammans betala skadestånd till Region Skåne på 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen på nästan 8 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt stort signalvärde i det och måste rimligen få en avskräckande effekt, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Sortering och prioritering

Upphandlingen skulle vara ett led i digitaliseringen av skånsk primärvård. Vårdverktyget som upphandlades skulle användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket.

De två tjänstemän som nu döms hade centrala roller i upphandlingen, som även kom att innefatta en upphandling till Västra Götalandsregionen, som lämnat en fullmakt åt Region Skåne för detta.

Fyra olika företag lämnade anbud, men de tre andra uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven, och 2019 beslutades att ett pilotförsök med Vårdinnovations verktyg skulle inledas.

Men efter att SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning skildrat affären anlitade Region Skåne ett företag för att undersöka hur den gått till och detta ledde fram till en polisanmälan.

Täta kontakter

Malmö tingsrätt konstaterar i domen att den nu dömde vd:n hade täta kontakter med de båda tjänstemännen under upphandlingsprocessen och att bolaget därmed fick information som gjorde det möjligt att vinna upphandlingen.

Det är också bevisat att den ene tjänstemannen begärde och erbjöds förmåner av vd:n. Han erbjöds både anställning i bolaget och uppdrag för bolaget, dessutom anställde bolaget tjänstemannens fru. Även frun har varit åtalad, men hon frias.

Malmö tingsrätt skriver i domen att det var uppenbart att införandet av vårdverktyget skulle påverka patientsäkerheten, vilket flera läkare vittnat om under rättegången. "Även för den som inte själv kunde bedöma verktyget måste det stått klart att felaktigheter i upphandlingen kunde påverka patientsäkerheten negativt", skriver domstolen.

Kommer att överklagas

Den här typen av brott är svårupptäckta och i det här fallet har journalistiken varit avgörande, konstaterar åklagaren.

– Det här visar vikten av att vi har en fri press och att vi har offentlighetsprincipen. Vi ska vara tacksamma över att vi har den här öppenheten i vårt samhälle och att det finns journalister som orkar lägga ner det jobb som krävs för att hitta oegentligheter. Utan det så hade det här aldrig uppdagats, det tror jag inte, säger Thomas Forsberg.

Samtliga de åtalade har nekat till brott. Advokat Lars Kruse, som företräder vd:n, uppger för TT att domen kommer att överklagas. Han anser att tingsrättens bevisvärdering har klara brister och är felaktig, enligt en skriftlig kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!