Fängelse för ökänd bedragare

En man i 30-årsåldern döms för andra gången till fängelse i två år för systematiska bedrägerier. Mannen själv hävdar dock att han tvingats utföra handlingarna under hot efter att ha blivit skjuten och släpad efter en bil, skriver Norrköpings Tidningar.

En man i 30-årsåldern från Norrköping döms till två års fängelse för flera bedrägerier. Arkivbild.

En man i 30-årsåldern från Norrköping döms till två års fängelse för flera bedrägerier. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-03-11 01:27

Norrköpingsbons metod har gått ut på att svara på en annons, träffa säljaren, visa upp att han gjort en banköverföring och sedan fått varan, ofta en bil eller dyr elektronik. Därefter har han avbrutit överföringen och lurat säljaren på pengarna.

Mannen erkänner händelserna men förnekar brott. Han har enligt Norrköpings Tidningar sagt i tingsrätten att han att han har tvingats utföra dessa handlingar efter att ha blivit misshandlad och hotad av andra personer som, enligt honom, har planerat brotten. Bland annat uppger han att utpressare har skjutit honom i benet vid ett tillfälle samt bundit och släpat honom efter en bil.

Tingsrättens slutsats är dock att mannen inte har utsatts för hot på ett sätt som gör att han kan undgå straffrättsligt ansvar. Mannen döms i stället till två års fängelse för fyra fall av grovt bedrägeri och elva fall av bedrägeri av normalgraden. Han ska dessutom betala 116 000 kronor i skadestånd till tio målsäganden.

Redan 2018 dömdes mannen till fängelse i 2,5 år för 34 fall av grovt bedrägeri. Vid det tillfället hade han hunnit bli ökänd och varnad för på diskussionsforumet Flashback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!