Fängelse för våldtäkt och sexövergrepp

En man i trettioårsåldern döms av Attunda tingsrätt för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande i Stockholmsområdet mellan 2018 och 2020.

Attunda tingsrätt lämnade på onsdagen domen i åtalet om bland annat grov våldtäkt i Täby i juni 2020. Arkivbild.

Attunda tingsrätt lämnade på onsdagen domen i åtalet om bland annat grov våldtäkt i Täby i juni 2020. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2021-06-09 14:05

"Det har rört sig om brott av överfallskaraktär mot nio olika kvinnor som varit okända för mannen. Gärningarna har ägt rum sommartid, mestadels i anslutning till badplatser. Mannen, som är i 30-årsåldern, har erkänt gär­ningarna så gott som fullt ut men ansett att de allvarligaste brotten inte ska rubriceras som grova", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Mannen döms till fängelse i 4,5 år. Han ska också betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt omkring 370 000 kronor.

I åtalet rubricerades våldtäkten som skedde i Täby i juni 2020 som grov. Men domstolen ändrar rubriceringen till våldtäkt av normalgraden. Åklagaren pekade på att det förekommit knivhot och att händelsen filmats som försvårande omständigheter.

Strypgrepp och hot

TT: Varför gör domstolen en annan bedömning?

– Vi har dels tittat på tidsomfattningen och det har varit ganska snabbt övergående. Skadorna har varit allvarliga av det psykiska slaget, men inte av det fysiska. Det är även andra moment som tas upp i bedömningen, att det inte var flera gärningsmän och inte heller särskilt låg ålder hos offret. Men vi gör bedömningen att inom skalan för en vanlig våldtäkt är det en allvarlig våldtäkt, säger Mikael Swahn, rådman vid Attunda tingsrätt.

Det grova sexuella övergreppet inträffade i Knivsta kommun i juli 2018. Mannen lade då sin arm runt kvinnans hals så att hon fick svårt att andas och tvingade henne att onanera åt honom. Bedömningen "grovt" ligger i att tillvägagångssättet varit hänsynslöst, att det skedde på allmän plats och att gärningsmannen var helt okänd för offret.

Vid de sju fallen av sexuellt ofredande har mannen enligt domen tagit de målsägande kvinnorna på brösten eller rumpan när de solat på badplatser. Det har skett mitt på dagen eller under kvällstid. I ett fall hotade han målsägande med kniv.

Tidigare ostraffad

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år när brotten begicks. Ingen av dem var bekant med gärningsmannen.

TT: Är det något som sticker ut med den här domen?

– Det är kanske att det rör sig om erkända fall. Det har varit mindre fokus på vad gärningarna bestått i och mer på hur målsägandena mått. Vi har sammanfattat i domen vilka effekter det fått på den. Även om det inte varit fysiska skador så har det satt spår i dem psykiskt. För flera av dem handlar det inte bara om det som hänt utan att det varit ett plötsligt överfall och att man har varit rädd för vad som skulle kunnat hända, säger Mikael Swahn, rådman.

Bakgrunden är ett dna-spår från våldtäkten i Täby förra sommaren som ledde polisen till ett grovt sexuellt övergrepp i Knivsta kommun två år tidigare. Polisen kunde koppla samman händelserna, men inte vem som lämnat spåren efter sig.

Ville lindra ångest

Det var först efter att mannens fru tipsat polisen som han blev misstänkt för brott.

Mannen sitter frihetsberövad sedan den 26 januari i år. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte lider av en allvarlig psykisk störning nu eller när han begick brotten.

Hans förklaring är att han mådde mycket dåligt och försökte lindra sin egen ångest genom att utsätta offren för olika sexualbrott.

Han ansåg själv att hans psykiska tillstånd borde ha betraktats som en allvarlig psykisk störning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!