Far och söner åtalas för brutalt hedersmord

Inträngd i en buss i centrala Kiruna utan möjlighet att skydda sig fick offret ta emot slag, sparkar och närmare 100 knivhugg. Enligt åklagaren låg ett hedersmotiv bakom mordet. Nu åtalas en 47-årig man tillsammans med sina två minderåriga söner.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2020-10-22 10:25

Pappan och hans två söner har enligt åtalet dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och "slå och sparka honom samt hugga honom med kniv över 90 gånger".

– Det var ett kraftigt övervåld, rättsläkaren har hittat 99 hugg, säger åklagare Lindha Strömberg.

Strömberg menar att mordet som ägde rum på kvällen den 15 juli var välplanerat. Mannen och hans söner väntade på offret när han skulle lämna sitt arbete, säger hon.

– När han kommer cyklandes efter jobbet har de angripit honom. Han har då i panik flytt, sprungit genom ett bostadsområde och som jag tolkat det försökt söka skydd på bussen. De har följt efter honom och huggit ned honom helt enkelt.

Hedersmotiv

Bland bevisningen finns en filmsekvens från bussen där det syns hur alla tre tilltalade står runt offret och attackerar honom, säger Strömberg.

– Pappan och den yngste pojken har huggit med kniv. Den andre pojken har utdelat annat våld, men också deltagit i planeringen och jakten in i bussen.

Flera personer blev vittne till händelsen och två av de misstänkta kunde gripas på plats. Den tredje greps en kort tid senare.

Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats, och ett motiv för brottet har varit att bevara familjens heder, enligt åklagaren.

– Det är grundat i att pappan har fått för sig att hans fru haft en relation med målsäganden. Det har pågått under ganska lång tid, att han varit utanför arbetet. Sedan har han tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, säger Lindha Strömberg.

Yngste pojken tar på sig mordet

Den yngste av sönerna erkänner mord och den andre erkänner misshandel, enligt stämningsansökan. De båda åtalas även för övergrepp i rättssak, för att genom hot ha försökt förhindra vittnen att ringa polisen.

– Pojken tar på sig alla huggen och säger att det är han som har gjort detta, säger Lindha Strömberg.

Pappan har förneka brott genomgående. Hans advokat Frida Larsson säger att pappan endast har agerat för att skydda sin son, som han upplevde hotades av mordoffret.

– I det tumult som uppstod kan han ha gjort någon mindre skada, men inget som varit medvetet eller med syfte att skada honom. Utan allt har varit i försök att undanröja den farliga situationen.

Att det skulle ha funnits ett hedersrelaterat motiv tillbakavisas helt.

Samma dag som mordet inträffade åtalades pappan för bland annat olaga hot. Det gällde hot mot en annan man som han trodde hade en relation med hans hustru.

Åklagaren yrkar på att pappan ska utvisas ur Sverige.

Fakta: Förslag om ny hedersbrottslag

Regeringens utredare, Riksåklagare Petra Lundh, presenterade i början av oktober ett förslag på en ny brottsrubricering om särskilt hedersbrott.

Brottstypen tar sikte på upprepade hedersrelaterade gärningar som riktar sig mot samma brottsoffer.

Bestämmelsen har fridskränkningsbrotten som förebild, med den skillnaden att gärningspersonen och brottsoffret inte behöver vara närstående.

Straffskalan föreslås bli samma som för grov kvinnofridskränkning med ett minimistraff på nio månaders fängelse och ett maximistraff på sex års fängelse.

För ansvar krävs att gärningspersonen har begått de brottsliga gärningarna i syfte att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder.

Utredningen föreslår även att straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps. Böter tas bort ur straffskalan och även ringa fall av överträdelse ska straffas. Beslut om utvidgat kontaktförbud ska dessutom alltid kunna förenas med villkor om elektronisk övervakning.

I somras infördes ett nytt brott, barnäktenskapsbrott, en straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv samt ett utreseförbud, som ska skydda barn från att föras utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympas.

Förslaget har skickats på remiss och föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!