Farliga byggarbetsplatser avslöjade: "Är illa"

Arbete på hög höjd utan fallskydd och farliga maskiner. Av drygt 100 kontrollerade byggföretag hade cirka 50 brister i arbetsmiljön, i vissa fall så allvarliga att omedelbart förbud mot att jobba vidare infördes.

Av drygt 100 kontrollerade byggföretag hade cirka 50 brister i arbetsmiljön. Arkivbild.

Av drygt 100 kontrollerade byggföretag hade cirka 50 brister i arbetsmiljön. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Brott & Straff2021-04-28 12:30

"Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete", säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Under en tvåveckorsperiod har oanmälda inspektioner genomförts av Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen. Av cirka 200 kontrollerade personer som jobbade på byggarbetsplatserna visade sig 25 sakna tillstånd att arbeta i Sverige. Hälften av dem har nu avvisats till Ukraina och polisen misstänker att de har slussats in i Sverige i organiserad form.

"Utan skyddsnät"

– De kommer hit med hjälp och insmuggling och det innebär att de utför arbete utan några som helst skyddsnät. De har inte alls samma villkor som någon som är här med riktiga tillstånd, utan de är rättslösa och kan inte protestera mot förhållanden på sin arbetsplats, säger polisöverintendent Per Wadhed till TT.

På arbetsplatserna ska det finnas personalliggare, där alla som arbetar på bygget är registrerade. Men Skatteverket hittade brister i personalliggarna hos 40 procent av de kontrollerade företagen.

– Det är illa. Vi blir förvånade och förskräckta varje gång, säger Per Wadhed.

"Stora framsteg"

Byggföretagens säkerhetssamordnare Berndt Jonsson säger att bransch- och arbetsgivarorganisationen välkomnar den här typen av inspektioner och håller med om att problemen med fallrisker hör till de mest utbredda. Men han tycker att utvecklingen trots allt går åt rätt håll.

– Tittar man i ett längre perspektiv så är det riktigt stora framsteg, men det går inte tillräckligt fort. Vi vill absolut att tempot ska intensifieras, säger Berndt Jonsson.

Från och med i sommar inför Byggföretagen en obligatorisk säkerhetsutbildning och framöver kommer det gå att se vilka på byggarbetsplatsen som gått utbildningen i det system som personalliggaren finns i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!