– Hur kunde det bli så här?
Det frågar sig Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.
Hon har blivit kontaktad av otaliga medlemmar runt om i Sverige, bibliotekschefer, som uttrycker förvirring och frustration.
Det hela började fredagen den 18 december, då regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) presenterade en lång lista på nya råd och restriktioner för att hejda smittspridningen.
– Som vi har hört tidigare av flera statsråd så rekommenderas statlig, kommunal och regional verksamhet att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva. Till exempel badhus, bibliotek, museer etcetera, sade FHM:s generaldirektör Johan Carlson då.
Togs bort i tysthet
Men det hela visade sig vara ett misstag. Regeringen och FHM har nu backat.
"Bibliotek som omfattas av bibliotekslagen är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgänglig för alla", konstaterade myndighetens presstjänst på onsdagen.
Formuleringen om att stänga biblioteken hade då tagits bort i det tysta på regeringens och FHM:s hemsidor – men det stod kvar på krisinformation.se betydligt längre.
Eftersom ändringen aldrig kommunicerades ut brett råder det fortsatt stor osäkerhet bland biblioteksföreträdarna i landet.
– Nu har nästan alla Sveriges folkbibliotek stängt. Jag tror att det är ganska svårt att ställa om igen, säger Karin Linder.
"Verkligen olyckligt"
Konsekvenserna av de stängda biblioteken blir stora, enligt henne:
– Det är en lång stängning av en verksamhet som är viktig för många människor. Det gör att många nu inte kommer åt internet, tidningar och information och därmed står utanför samhället när det gäller kommunikation.
– Jag tycker att rekommendationer som får sådan omfattande slagkraft måste beredas på ett eftertänksamt sätt. Det har inte skett här, och det är verkligen olyckligt.
Till syvende och sist slår det mot människors rätt till information, menar Karin Linder.
– Biblioteken är samhällets kanal till fri åsiktsbildning och rätten till informations- och yttrandefrihet.
"Det är regeringen"
Inledningsvis hänvisade regeringen alla frågor till FHM. Men myndigheten i sin tur anser att det är regeringen ansvar.
– Det är regeringen som har vänt sig till kommunerna, som i sin tur har valt att stänga ner vissa verksamheter. Det här har inte gått via Folkhälsomyndigheten, säger chefsjuristen Bitte Bråstad.
TT: Men på pressträffen sa Johan Carlson att biblioteken rekommenderades stänga?
– Han sa "som ni har hört statsråden säga". Det är regeringen som har rekommenderat det här, han har bara upprepat det som de sagt.
Inte olagligt
Bitte Bråstad betonar att det är en vädjan från regeringen, och inget som är juridiskt bindande. Det är därmed inte olagligt. Hon understryker också att det inte finns någon konflikt mellan regeringen och FHM.
– Regeringen har den möjligheten genom att de är högsta instans. Vi däremot är en myndighet och kan inte gå utanför vårt bemyndigande.
TT: Regeringen tar ett beslut som ni upprepar. Hur tror du att det här påverkar förtroendet för er som myndighet?
– Det blir lite förvirrat för mottagaren såklart. Det gäller att man kommunicerar det här på ett bra sätt och att kommunerna förstår vad de ska göra. Men det är regeringen som har tagit fram den här rekommendationen, svarar Bitte Bråstad.
Andra öppettider
Ingen i regeringen vill ställa upp på en intervju, men TT får till sist en skriftlig kommentar.
"Verksamheter som enligt lagkrav måste hållas öppna ska självklart hållas öppna men de bör anpassas i möjligaste mån", skriver Elin Aarflot, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S).
Hon konstaterar att varje kommun enligt bibliotekslagen ska tillhandahålla folkbibliotek som ska vara tillgängliga för alla.
"Det sägs dock inte i lagen något om omfattningen av öppettider. Det kan därför finnas ett visst utrymme för att hålla delar av bibliotekens verksamhet stängda för besökare under en kort period i en exceptionell situation som denna."
Biblioteken kan även använda andra metoder, till exempel utlåning via internet, för att tillgodose tillgången till litteratur och information, skriver Elin Aarflot.
Avslutningsvis konstaterar hon:
"Det är viktigt att tillgången till litteratur, kultur och information kan upprätthållas under krisen".