Fler brott lösta under coronapandemin

När stora evenemang som fotbollsmatcher och festivaler ställts in, så har polisiära resurser frigjorts. En del av dessa resurser har i stället kunnat läggas på bland annat utredningsarbete. Det har bidragit till att tusentals fler brott har utretts under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året.

Under årets första sex månader har 5|700 fler ärenden har utretts av polisen och lämnats till åklagare, jämfört med samma period 2019. Arkivbild.

Under årets första sex månader har 5|700 fler ärenden har utretts av polisen och lämnats till åklagare, jämfört med samma period 2019. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Brott & Straff2020-07-12 10:20

I princip alla stora evenemang under våren har ställts in på grund av coronapandemin. Det gäller allt från festivaler och fotbollsmatcher till konserter och förstamajtåg över hela landet. Och när polisen slipper bevaka fotbollssupportrar och stökiga festivalbesökare, kan man i stället lägga resurser på att utreda fler brott.

Under årets första sex månader har alla polisregioner utrett fler brott än under samma period förra året. Totalt har 5 700 fler ärenden utretts och lämnats till åklagare, jämfört med i fjol.

Polisregion Syd är ett av de områden där man ser en tydlig skillnad. Där har antalet ärenden som lämnats till åklagare ökat med drygt 2 000 jämfört med första halvåret 2019, och coronaviruset är en av de faktorer som bidragit.

– Vid en högriskmatch i fotboll är det inte ovanligt att det krävs runt hundra poliser. I stället för att finnas med vid sådana resurskrävande sammanhang, så har vi kunnat fokusera på exempelvis droghandeln i Malmö, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.

Inställda internutbildningar bidrar

Förutom inställda evenemang, har resurser också frigjorts när polisen tvingats ställa in utbildningar och konferenser till följd av coronapandemin.

– Vissa utbildningar har fått stå tillbaka på grund av restriktionerna kring resor och folksamlingar. Det går att göra så kortsiktigt, men på lång sikt är det inte bra, för det är viktigt att vi fortsätter att kompetensutvecklas inom polisen, säger Jarl Holmström.

Polisregion Syd har också haft draghjälp av den nationella polisoperationen Rimfrost, som bidragit med extra resurser. Men trots de positiva siffrorna uppger Jarl Holmström att antalet ärenden som väntar på att bli färdigutredda måste bli ännu färre.

– Det är första gången vi har färre än 26 000 ärenden som väntar på att bli färdigutredda, och det är häftigt. Men vi måste vara ödmjuka - det är fortfarande för många, och det är viktigt att ärenden inte ligger och blir för gamla.

Låg sjukfrånvaro

När coronapandemin slog till i mars, oroade sig polisen i Bergslagen för en vår präglad av hög sjukfrånvaro. Men till polisledningens förvåning visade det sig bli precis tvärtom. Sjuktalen, inklusive vab, har sjunkit avsevärt, vilket har bidragit till att man hunnit med fler ärenden.

– Sjukfrånvaron har nästan uteblivit, och vi ligger till och med på en lägre nivå än vi brukar. Vi har helt enkelt varit mycket folk på plats, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen.

Detta, i kombination med att personalstyrkan ökat i regionen, har lett till att man i Bergslagen hunnit utreda nästan 2 000 fler ärenden i år, jämfört med motsvarande period förra året.

Niclas Hallgren tror att de låga sjuktalen beror på att de anställda lyssnat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därför undvikit att smittas av både coronaviruset och mer säsongsbaserade sjukdomar.

Flera polisregioner uppger också att de anställda i mindre utsträckning valt att ta ut semester under våren, något som också bidragit till att man kunnat utreda fler brott.

Polisens utredningsarbete

Polismyndigheten har under årets första sex månader utrett och redovisat totalt 88 968 ärenden till åklagare. Det är en ökning från 83 262 ärenden under motsvarande period i fjol.

Antalet ärenden som inkommit till polisen, men som väntar på att bli färdigutredda har minskat från 144 687 i fjol, till 137 110 i år.

I ett enskilt ärende kan flera brottsmisstankar ingå, exempelvis om någon grips för rattfylla och narkotikainnehav samtidigt.

Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!