År 2017 meddelades 190 fällande domar gällande våldtäkt att jämföra med 333 stycken år 2019. Brås rapport baserar sig på en genomgång av samtliga tingsrättsdomar om våldtäkt mot kvinnor under 2019.
Stina Holmberg som är forsknings- och utredningsråd på Brå säger att den genomgång som gjorts visar att nya typer av övergrepp nu åtalas och fälls som våldtäkt. Något som tyder på att lagändringen fått större effekt än vad många trodde.
– Det är tydliga fall där det tidigare var en lucka i lagen som man nu har täppt till, säger hon.
"Tydligt nej"
Hon ger exempel på fall som tidigare inte nådde fram till åtal eller fällande dom för våldtäkt eftersom det inte förekommit våld, hot eller en särskilt utsatt situation.
– Till exempel när tjejer tydligt säger nej, gråter och visar att de inte vill vara med. Men sedan gör de inte mer. De hoppas att killen ska förstå. Men då räckte det ändå inte till en dom för våldtäkt för han använde inte våld och hon var inte så kraftigt berusad att hon var i en särskilt utsatt situation. Det är en typ av fall där vi ser väldigt tydlig att ett uttalat nej i dag kan leda till en dom för våldtäkt, säger Stina Holmberg.
Unga på fest
De nya fallen rör sig, enligt Brås rapport, i stor utsträckning om unga människor som festat under en helg och det leder framåt natten till en sexuell situation, som målsägaren uppfattar som övergrepp.
– Det viktiga budskapet är att de allra flesta fällande domar handlar precis om det som man ville uppnå när man införde den här lagen. Det sänder en viktig signal att det är frivillighet som ska vara grunden för sexuellt umgänge och att övergreppen inte är tjejernas fel. Det kan lyfta på deras skuldbörda att samhället säger att detta är olagligt, säger Stina Holmberg.