Polisen tror att gärningsmännen är få.
– Det är ett begränsat antal personer, men ändå inte bara en grupp, säger brottsförebyggare Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.
Polisen bedriver utredningar i flera olika delar av landet, men än så länge har ingen person delgivits misstanke om brott.
Från januari till och med mars anmäldes 707 falska sedlar, vilket kan jämföras med 102 under motsvarande period 2019. En liknande trend finns i fler EU-länder, konstaterar Lotta Mauritzson.
Färre hanterar sedlar
Den minskande användningen av kontanter i hela samhället underlättar för den här typen av brottslingar, eftersom människor överlag är sämre på att skilja falska sedlar från äkta.
– Jag kan bara gå till mig själv, jag är jättedålig på det. Man har ju inte sedlar i dag, så man är ju liksom ovan. Tidigare kunde man kanske ana genom att känna på sedeln, men det kan man inte i dag, för man hanterar så lite sedlar till mans, säger Lotta Mauritzson.
De som får betalt med falska sedlar är ofta privatpersoner som säljer saker på begagnatmarknaden, till exempel elektronik eller fordon. Det har i vissa fall handlat om tiotusentals kronor.
Kan bli misstänkt
Den som drabbas riskerar att bli dubbelt straffad – först genom att få värdelösa papper i stället för pengar för den vara som säljs och sedan genom att bli brottsmisstänkt om man försöker använda den falska sedlar i en butik.
– Ja, brottsmisstänkt lär man bli, sedan huruvida det går vidare till åtal, det är upp till åklagarna, säger Lotta Mauritzson.
De falska sedlar som upptäcks är oftast tillverkade i avancerade skrivare, men saknar viktiga detaljer som finns på äkta sedlar. Det handlar dels om ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster, dels en färgskiftande bild med anknytning till personen som finns på sedeln.
Bästa sättet att skydda sig mot falska sedlar är att lära sig hur dessa säkerhetsdetaljer ska se ut, tipsar Lotta Mauritzson.
– Vår uppfattning är att man borde ha kunnat se det om man hade varit lite uppmärksam.