Flyr för att rädda sina söner från gängvåldet

Efter de blodiga gängdåden i Järva har mellan 10 och 20 familjer fått hjälp av polis och socialtjänst att flytta från området. Detta för att sätta stopp för barnens kriminella bana.
–En del familjer har tagit sin son och åkt utomlands, säger poliskommissarie Stephan Kiernan.

Familjer flyttar utomlands av rädsla för att deras barn ska bli mördade, eller mördare. Arkivbild.

Familjer flyttar utomlands av rädsla för att deras barn ska bli mördade, eller mördare. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Brott & Straff2021-03-07 06:53

Det är en skoningslös våldsspiral som utvecklats kring de kriminella nätverken i Järva i nordvästra Stockholm.

Förra sommaren inträffade tre mord på bara två månader – och sedan dess har flera ytterligare skjutningar kopplats till konflikten som står mellan gäng i Rinkeby, Husby och Tensta.

Enligt polisen är en stor del av de inblandade väldigt unga, under 18 år, och hos många familjer finns en rädsla för att det är deras son som kommer att dödas nästa gång – eller som kommer att vara den som dödar.

I det nya polishuset i Rinkeby arbetar polis och socialtjänst tätt tillsammans för att bryta trenden och stötta familjerna. En viktig insats har varit att hjälpa föräldrar och barn bort från området.

– En del familjer har tagit sin son och åkt utomlands, en del har fått hjälp och kontakter i andra regioner, i andra fall har det vidtagits tvångsåtgärder och ungdomar har omhändertagits, säger Stephan Kiernan, poliskommissarie och sektionschef i Stockholmspolisens region Nord.

"Skrämmande resultat"

På sex månader har mellan 10 och 20 familjer fått hjälp att frivilligt flytta från Järva, enligt polisen.

– Det är ett oerhört bra resultat. Men också skrämmande, att det är så många familjer med unga killar som behöver göra de förändringarna i livet. Det tyder på en allvarlig problembild i området, säger Stephan Kiernan.

Den exakta siffran på hur många som fått hjälp att flytta vill polisen inte avslöja med hänvisning till socialtjänstens sekretess.

Men Stephan Kiernan beskriver det som en sista utväg.

– Om man ska hårdra det – vad ska du som förälder vidta för åtgärder om din 17-åring är med i en kriminell gruppering och polisen tror att han är i stånd att antingen begå ett mord eller bli utsatt för ett mord? Det är en fruktansvärd situation och ibland finns det inga alternativ, säger han.

"Oerhörd press"

Resultatet är en del i polisens särskilda insats Operation Portia, som inleddes efter morden i somras.

Målet med Portia var att försöka knäcka våldsspiralen. Mellan 50 och 100 personer i den kriminella miljön bevakades, och det var i det arbetet som unga gängkriminella i behov av akuta insatser identifierades.

– Vi har kunnat beskriva situationen kring ungdomar i riskzon, ungdomar på väg in i väldigt grov kriminalitet, ungdomar på vippen till att begå grova våldsbrott, och delge den informationen till socialtjänsten i form av orosanmälningar och en tidig dialog kring vad vi ser.

De yngsta som identifierats har varit ner mot 14–15 år. Ibland har det också funnits ännu yngre syskon i riskzonen.

Stephan Kiernan beskriver hur ungdomar och barn som hamnar i dessa nätverk utsätts för en oerhörd press att begå brott.

– Vi ser hur kriminella grupperingar socialiserar in unga killar, inte i form av en rekryteringsprocess eller att de blir medlemmar, utan de får utföra saker och en del har utfört väldigt grova våldsbrott som en väg in i grupperingen.

Kyla ner konflikter

Att hjälpa familjer att flytta från gänget och våldet kan också handla om att kyla ner konflikter.

– Är du i en konfliktmiljö och du är ung så är det inte omöjligt att du utsätts för hot eller våld, och det kan indirekt drabba familjen. Man kan hamna i skuldförhållanden för att man inte lyckas redovisa narkotika, lojaliteterna är ganska vaga och konflikter och kränkningar kan skena iväg och då kan det bli hot även mot syskon och mot familjen.

Trots insatserna slog region Stockholm rekord i antal skjutningar i fjol med 156 stycken.

TT: Vad har ni sett för konkreta resultat av den här insatsen, att familjer med unga gängkriminella söner flyttat?

– Jag ser ju varje vecka hur vi räddar liv, både genom utrednings- och spaningsåtgärder, men också genom den här typen av åtgärder, säger Stephan Kiernan.

– Men det är fortfarande ett avsnörande förband på en artärblödning.

Liknas vid akutsjukvård

Fortfarande finns det ett flertal unga killar i stadsdelarna som polisen och socialtjänsten samverkar kring, och fler kan sannolikt komma att behöva flytta.

Polisledningen i Sverige har pekat ut nyrekryteringen som det största problemet kring gängkriminaliteten just nu.

TT: Kan det här vara ett sätt att bryta den?

– Ja, det tycker jag, och det hänger på en förståelse för socialtjänstens verktyg och behov av information och tidig dialog, säger Stephan Kiernan.

Han framhåller samtidigt att insatserna riktar sig mot en grupp som redan kommit en bit in i sin kriminalitet.

– För att stoppa nyrekryteringen på riktigt måste vi jobba tillsammans med skola och socialtjänst och övriga kommunen. Det här vi gör nu är förebyggande, men fortfarande lite grann av akutsjukvård.

Fakta: Stockholm mot trenden

Den generella trenden i Sverige är att skjutningarna minskar.

Men Stockholms län går i motsatt riktning.

I fjol skedde 156 skjutningar i regionen, 25 personer dog och 51 skadades.

Hittills i år har 13 av 25 skjutningar inträffat i Stockholm.

Efter flera brutala dåd i Järva under förra sommaren inledde polisen Operation Portia.

Bland annat fick man extra många poliser i en riktad insats mot gängen.

Totalt frihetsberövades 78 personer på något vis under operationen, varav 19 nu sitter häktade. Utredningarna omfattar bland annat sex mord, elva mordförsök och två fall av förberedelse till mord.

Polisen har också beslagtagit 23 vapen och 360 000 kronor i kontanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!