Trettio personer står åtalade i ett av de största brottmålen i Stockholm med koppling till kriminella nätverk.
Förhandlingen om mordförsöket på en konkurrent, kidnappningen av en känd rapartist och andra mycket grova brott inleddes förra veckan.
På måndagseftermiddagen förhördes flera av de misstänkta om sina kopplingar till de olika alias som använts i Encrochat och som enligt åklagaren avslöjat både grov och pågående brottslighet.
I Encrochat har användarna kommunicerat med varandra under olika alias, och det är därför avgörande för åklagarna att kunna bevisa för rätten att en viss person skrivit under ett visst användarnamn.
"Bollat runt"
Flera av de misstänkta som fick frågor om de använt olika alias i chattarna medgav att de gjort det. Men de sade också att flera andra också använt samma namn.
– Den har bollat runt mellan flera personer, sade en av de misstänkta och lade till att han inte minns när och varför han själv använt just den telefonen.
Den 32-årige man som av åklagaren pekats ut som ledare för Vårbynätverket och den som använt chattnamnet Mujaheed förnekade helt att han använt Encrotelefonen efter mars 2020.
Han hävdar ett det är en person som bodde med honom i Madrid som är den ende som använt telefonen under den period som åklagaren hänvisar till.
Nära vän
Han vill inte namnge personen men sade att det är en person som är nära vän till honom, men som inte har laglig rätt att vistas i Europa.
32-åringen tillstår att det från början var han som köpte Encrotelefonen och då betalade 15 000 kronor för sex månaders användande. Men från mars 2020 säger han att han överlät telefonen till sin gode vän som han delade lägenhet med i Madrid.
– Han blev av med sin Encro och hade större behov av Encron än jag. Vi gjorde uträkning på 84 kronor per dag, så han köpte ut mig, sade 32-åringen.
Ifrågasatte bevisning
Måndagens förhandling inleddes med att några av de åtalades advokater höll sakframställan. De anförde alla olika argument till sina klienters försvar.
Advokat Filip Rydin, som företräder den 32-årige mannen som påstås vara gängledare, fokuserade på att ifrågasätta Encrobevisningens laglighet och bristen på transparens rörande hur avlyssningen gått till och hur materialet bearbetats.
– Vi vet inte vilket tillstånd som tillät att materialet togs fram, det är sekretessbelagt även i Frankrike. Det vi fått oss till del är att det eventuellt kan bli offentligt när alla Encromål avslutats. Man vet inte heller om myndigheterna följt det franska tillståndet i avläsningen. Hur det ursprungliga materialet har sparats är okänt. Att materialet bearbetats är klart, men vi vet inte av vilka. Det finns ingen instruktion om hur materialet ska läsas eller förstås. Det finns ingen uppgift om någon it-teknisk norm följts vid säkrandet av uppgifterna, sade Filip Rydin.
Inte huvudanvändare
Advokat Johan Grahn, som företräder den man som kallats för Fotbollsspelaren och enligt åklagaren haft en framskjuten position i nätverket, fokuserade i sin sakframställan mer på det han menar är låg tillförlitlighet när det gäller positioneringen av olika telefoner i materialet. Han argumenterade också för att hans klient inte kan utpekas som huvudanvändare av chatt-aliaset Legendaryegg.
– Han bestrider att han är medlem i ett nätverk. Han bestrider att han haft en högt uppsatt position i ett nätverk. Han medger att han använt Encrokontot Legendaryegg men bestrider att han är den huvudsakliga brukaren. Han bestrider att det finns en huvudsaklig brukare. Det har varit en telefon som snurrat mellan olika personer, sade Johan Grahn.