Socialnämnden i Uppsala fattade beslutet om utreseförbud baserat på det flickan sagt om sin familjesituation. 17-åringen har berättat att hon har känt oro för att föräldrarna ska välja någon som hon skulle förlova sig med och att en utlandsresa var planerad. Ytterligare en omständighet är att föräldrarna uppgett att dotterns pass är borttappat.
Flickan har varit LVU-placerad men återvänt hem på eget bevåg. Nu har förvaltningsrätten i Uppsala sagt ja till ny LVU-placering men nej till ett utreseförbud.
Domstolen menar att det saknas konkreta uppgifter som belägger att äktenskap var planerat för henne under utlandsresan. I dokumentationen framkommer det att flickan själv vill resa men att hon sagt till föräldrarna att hon vill vänta med äktenskap.
Ska överklaga
Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden i Uppsala, är inte nöjd med rättens beslut som nämnden nu planerar att överklaga till kammarrätten.
– Om vi inte på de här grunderna kan fatta beslut om utreseförbud är jag rädd att vi inte kommer att kunna skydda barn och unga, då blir lagstiftningen tandlös. Det blir inte starkare än så här, hon har själv berättat och bett om hjälp, säger Eva Christiernin.
Uppsalas socialnämnd tycker att förvaltningsrättens tolkning av lagen är snäv. Från och med 1 juli är det möjligt för nämnderna att fatta beslut om utreseförbud om det finns risk för att ett barn kommer att giftas bort eller könsstympas utomlands. Beslutet kan fattas även om barnet själv inte motsätter sig resan.
– Jag är minst sagt orolig för vad som kommer hända om vi inte får gehör i högre instans. Vi vill använda den här lagstiftningen för att skydda och därmed inte behöva uppmana flickor till att stoppa en sked i trosorna när de går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, säger Eva Christiernin.
Att placera en metallsked i trosorna har uppmärksammats som ett sätt att slå larm när man passerar en säkerhetskontroll, eftersom flygplatspersonalen då brukar ta personen till ett enskilt rum för visitering.
Annan bedömning
Nyligen fastställde förvaltningsrätten i Göteborg det första beslutet sedan lagändringen. Då gällde det en elvaårig flicka i en västsvensk kommun som socialtjänsten befarade skulle giftas bort i Turkiet.
Till skillnad från Uppsalas förvaltningsrätt gjorde domstolen då bedömningen att socialnämndens underlag var tillräckligt för att fastställa beslutet om utreseförbud.