Fusk i vaccinationskön kan vara avtalsbrott

Det är inte olagligt att gå före i vaccinationskön. Men att ge vaccin till icke-prioriterade kan ändå straffas.
–Det kan vara avtalsbrott om man har ett avtal med regionen, säger Emma Spak vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Den aktör som ger vaccin till fel person kan vara skyldig till avtalsbrott. Arkivbild.

Den aktör som ger vaccin till fel person kan vara skyldig till avtalsbrott. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-01-28 19:40

Flera fall av fusk i köerna har uppdagats på senare tid. Bland annat i Eskilstuna, där chefer i äldreomsorgen låtit familjemedlemmar vaccineras, före personal.

I Halmstad har ett tiotal chefer i hemvårdsförvaltningen fått överblivna vaccindoser och gått före de som faktiskt arbetar i äldrevården.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, säger att den här frågan är något som regionerna jobbar med.

– Här är det viktigt att man blir uppmärksammade på aktörer som inte håller sig till den prioriteringsordning som är lagd.

Folkhälsomyndighetens prioriteringsplan är en rekommendation.

Men Emma Spak säger att aktörer som inte håller sig till prioriteringslistorna kan ha gjort sig skyldiga till avtalsbrott, om sådant avtal finns, och att det är viktigt att den aktören då inte fortsätter vaccinera.

Fuskare får ny dos

TT: Vad kan de här personerna få för straff?

– Jag kan inte bedöma den juridiska delen. Men som region behöver man agera, säger Emma Spak.

Men det som har skett går inte att ta tillbaka. För de som fått en vaccindos före sin tur väntar, helt enkelt, en till.

– Här gäller det att se till att de som har fått dos ett får dos två och blir färdigvaccinerade. Det är så man får hantera det, säger Spak.

Emma Spak tror att sådana här skandaler har en stävjande effekt. Hon hoppas att fler regioner och kommuner skapar en stand by-lista, likt den SVT Värmland rapporterade om i Filipstad, för att få ut överblivna vaccindoser till prioriterade personer som inte är på plats.

– Att slänga vaccinet är inte aktuellt, allt ska användas. Efter spädning har man sex timmar på sig att använda det, vid 2-30 graders värme, säger hon.

30-tal bedrägerier

Fusk på chefsnivå kan skada förtroendet för SKR och andra myndigheter, men är inte det enda problemet.

Enligt Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter har man fått in ett 30-tal anmälningar den senaste månaden som gäller bedrägerier kopplade till vaccination mot covid-19. Det har då handlat om olika försök att lura människor på pengar, som i det omskrivna fallet med författaren och tv-profilen Leif GW Persson.

– En bedragares mål är att komma över våra pengar. Därför är det viktigt att människor vet om att det inte ska vara några kostnader inblandade i den här vaccinationen. Vaccinet mot covid-19 ska vara gratis för alla, säger Mauritzon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!