Fyra års fängelse och utvisning för ficktjuv

En man i 40-årsåldern har dömts till fyra års fängelse och utvisning av Linköpings tingsrätt, skriver polisen på sin hemsida.

Många av de äldre som utsatts för stölderna känner stor oro och rädsla efter det de varit med om, enligt polisen. Arkivbild.

Många av de äldre som utsatts för stölderna känner stor oro och rädsla efter det de varit med om, enligt polisen. Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Brott & Straff2021-02-15 17:47

En man i 40-årsåldern har dömts till fyra års fängelse och utvisning av Linköpings tingsrätt, skriver polisen på sin hemsida. Mannen döms för att ha stulit totalt 200 000 kronor från ett trettiotal personer. De flesta var kvinnor över 80 år.

Genom övervakningsbilder har polisen följt mannens stölder sedan 2017. Han stal plånböcker från äldre kvinnor, vissa med rullator, när de handlade.

I oktober 2020 delade polisens Circa-grupp, som kartlägger brott mot äldre, bilder av mannen i ett europeiskt samarbetsorgan mot ficktjuvar.

Den rumänske mannen visade sig vara dömd för fickstölder även i Tyskland. Svenska polisen påbörjade elektronisk övervakning och kunde senare gripa mannen i Falun.

Mellan 2019 och 2020 reste mannen till Sverige sju gånger och stal på olika platser i landet.

Mannen har delvis erkänt anklagelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!