Giftskandalen i rätten: "Väldigt känslosamt"

Drygt sju år efter att det förorenade dricksvattnet upptäcktes når giftskandalen Blekinge tingsrätt. Mycket talar för att rättsprocessen kommer att rulla vidare i flera år.
–Det är väldigt känslosamt. Det är människor det handlar om, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Runt 160 privatpersoner har stämt det kommunala vatten- och avloppsbolaget i Ronneby kommun för att under årtionden levererat dricksvatten som var förorenat med kemikalien PFAS. Här syns Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen (i neongrön tröja) och deras advokat Göran Starkebo (till vänster) inför måndagens rättegångsstart.

Runt 160 privatpersoner har stämt det kommunala vatten- och avloppsbolaget i Ronneby kommun för att under årtionden levererat dricksvatten som var förorenat med kemikalien PFAS. Här syns Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen (i neongrön tröja) och deras advokat Göran Starkebo (till vänster) inför måndagens rättegångsstart.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-02-08 15:49

I mitten av december 2013 stängdes Brantafors vattenverk norr om Kallinge och Ronneby ner sedan prover visat på skyhöga halter av högfluorerade kemikalier (PFAS) i dricksvattnet.

Drygt sju år senare har rättegången i Blekinge tingsrätt börjat. På den ena sidan står 165 privatpersoner – på den andra det kommunala vatten- och avloppsbolaget Miljöteknik, som har blivit stämt av kommuninvånarna.

– Är den här förgiftningen en personskada? Det är huvudfrågan, säger advokat Göran Starkebo, som företräder PFAS-föreningen i målet.

– Att ha dessa giftiga ämnen i kroppen i höga halter är en personskada i sig, menar vi. Sedan är det också en psykisk skada. Det är en befogade oro att ha dessa gifter i kroppen i sig, fortsätter Starkebo.

"Fått genomlida"

Under den första och andra rättegångsdagen är det PFAS-föreningen som gör sin sakframställan. På onsdag är det kommunens tur.

– Nu har vi äntligen möjlighet att få berätta vår historia, vad vi har fått genomlida under de här sju åren. Vi har visat upp bilder på exempelvis våra barn och ungdomar som kommer att ha gift i sig till de är i 50-årsåldern. Så det har varit mycket känslor, säger Herman Afzelius, ordförande i föreningen.

Kommunen bestrider skadeståndsskyldighet och båda parter anser sig finna stöd för sin sak i såväl svensk som internationell forskning. Elva förhandlingsdagar är inplanerade i tingsrätten, men ingen verkar tro att det tar slut där.

"Vi är starka"

– Det finns juridiska element i det här fallet som är värt att pröva på en högre nivå. Så juristen i mig säger att det finns anledning att ta det här vidare, men jag kan inte uttala mig i den egenskapen. Jag vill att vi får en ände på det, men med det sagt har jag svårt att se att tingsrätten är slutpunkten för det här, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren till TT.

Oavsett utfall i tingsrätten är Herman Afzelius och de övrigt i PFAS-föreningen inställda på att processen kommer rulla vidare.

– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs. Vi är starka. Tiden är inga problem för oss, säger Herman Afzelius.

Fakta: PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket


Fakta: Negativa effekter på hälsan

PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner och ger ett försämrat immunsvar på vaccinationer. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Forskare vid Arbets- och miljömedicin (AMM) i Lund och Göteborg har i flera år studerat PFAS och hälsorisker i befolkningen i Ronneby kommun.

Studier där visar att det sammantaget inte finns en ökad risk för cancer, men att det finns måttligt ökade risker för sällsynta cancerformer som testikel- och njurcancer.

AMM-forskning visar även på en måttligt ökad risk för sjukdomen polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), som är en godartad gynekologisk sjukdom som kan göra det svårt för kvinnor att bli gravida.

Foster, spädbarn och barn tycks vara extra känsliga för PFAS. Ämnena kan föras över via moderkakan och via amning.

Ronnebystudierna visar dock inte på någon ökad förekomst av havandeskapsförgiftning, sköldkörtelsjukdomar eller inflammatorisk tarmsjukdom, vilket man hade sett i en stor amerikansk studie.

Källor: Nationalencyklopedin, Livsmedelsverket och AMM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!