Häktningar hävda i Kungens kurva-mål

Häktningen har hävts för två män kopplade till Vårbynätverket som åtalats för inblandning i en skottlossning vid Kungens kurva i södra Stockholm, där en person dog.

En man dödades och en kvinna skadades när en eller flera gärningsmän öppnade eld på en mack vid Kungens kurva i södra Stockholm. Arkivbild.

En man dödades och en kvinna skadades när en eller flera gärningsmän öppnade eld på en mack vid Kungens kurva i södra Stockholm. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Brott & Straff2021-03-19 16:41

– Vi har funnit att skäl saknas för att hålla dem frihetsberövade i det här målet, därför häver vi frihetsberövandet. Mer kan jag inte gå in på det, eftersom vi inte meddelat domen än, säger rådmannen Kian Amraée till TT.

Det rör sig om två män, båda 23 år gamla, som står åtalade medhjälp till försök till mord. Mordförsöket ägde rum vid en bensinmack i Kungens kurva i södra Stockholm den 18 februari förra året. En eller flera gärningsman körde förbi i bil och öppnade eld på macken, vilket ledde till att en man dog och en kvinna skadades.

I konflikt

Den egentliga måltavlan, en 28-årig man, klarade sig dock oskadd. Bakgrunden till händelsen ska vara en konflikt mellan det så kallade Vårbynätverket och en annan kriminell gruppering.

En 24-årig man, som åtalats för mord och mordförsök, är dock fortsatt häktad. Han misstänks ha kört bilen vid skottlossningen, och är enligt åklagaren känd som Vårbynätverkets chaufför.

Den ene 23-åringen ska enligt åtalet tillsammans med 24-åringen ha rekognoscerat kring bostäder med koppling till måltavlan, den andre ska ha lånat ut sin bil som användes vid mordet.

Häktad ändå

För den ene av 23-åringarna innebär dock inte hävandet av frihetsberövandet att han är en fri man. Han sitter nämligen häktad i ett annat ärende, som också rör omfattande brottslighet med koppling till Vårbynätverket, och där åtal väntas komma inom kort.

Dom i Kungens kurva-målet kommer preliminärt att meddelas den 14 april, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!