Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet
Straffen skärps mot hedersrelaterad brottslighet, omständigheten ska ses som försvårande när straffet bedöms.
Det blir också straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelser och det införs ett utreseförbud för att skydda barn från att föras utomlands för att gifta sig eller könsstympas.
Reglerna om rehabiliteringsersättning förenklas
Den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering och är sjuk i max 30 dagar ska få behålla sin rehabiliteringsersättning och slipper ansöka om sjukpenning. Ersättningsnivån för bidragen blir på samma nivå.
Förbjudet att sprida bilder från rättegångar
Det införs ett förbud mot att sprida bilder som kan ha tagits vid rättegångar. Tidigare har det enbart varit förbjudet att fotografera i rättsalar.
Stärkt integritet i Rättsmedicinalverkets verksamhet
Den personliga integriteten stärks för personer som finns med i Rättsmedicinalverkets elimineringsdatabas. Databasen finns för att undvika att dna-prover som rör till exempel identifiering av avlidna och släktskapsutredningar inte förorenas av dna från personer som jobbar på myndigheten. Dna-profiler klassas nu som personuppgifter.
Snabbare hantering av vissa ärenden hos Kriminalvården
Det införs ett krav på skyndsam hantering hos Kriminalvården och domstolarna när ett en dömd person ska avtjäna sitt fängelsestraff i en annan medlemsstat i EU.
Nya regler för att kontrollera villkorligt frigivna
Kriminalvården får större möjligheter att arbeta med kontroll- och stödåtgärder för villkorligt frigivna personer. Reglerna ska så långt som möjligt vara lika oavsett om det rör sig om en svensk eller utländsk dom.
Stärkt skydd för hotade personer i hyrestvister och snabbare handläggning
Skyddet för parter i hyres- och arrendenämnder stärks. Det innebär bland annat att personer som lever under hot får stärkt sekretesskydd och att vissa hyrestvister kan avgöras snabbare.
Ändringar i ersättning till brottsoffer
Det blir inte längre möjligt att göra ett avdrag på 1 500 kronor i den ersättning som staten betalar ut till brottsoffer i de fall då gärningsmannen inte kan betala skadestånd.
Förebyggande sjukpenning för riskgrupper
Personer i vissa riskgrupper som avstår från att jobba för att inte drabbas av covid-19 har från 1 juli rätt till förebyggande sjukpenning. Ersättningen ligger på som mest 804 kronor per dag under 90 dagar. Förordningen gäller till slutet av september 2020.
Tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Från 1 juli ansvarar kommunerna för hela kedjan av tillsyn på serveringsställen med anledning av covid-19. Kommunerna får 75 miljoner kronor i stöd för detta, regionerna 5,5 miljoner för att bistå med kompetens. Länsstyrelserna som ska stötta kommunernas tillsyn får 1,5 miljoner i stöd.
Nya regler i bosättningslagen
Ändring i lagen om mottagande av asylsökande. Det innebär att asylsökande som från 1 juli bosätter sig i ett av de 32 områden som regeringen angett som socialt och ekonomiskt utmanat som huvudregel förlorar sin rätt till dagersättning.
Källa: Riksdagen och regeringen