Här är polisens bild av Vårbynätverket

Ett extremt välorganiserat och toppstyrt nätverk som av polisen kopplas till flera mord och mordförsök, omfattande narkotikahandel och en tydlig påverkan på lokalsamhället. Det här är Vårbynätverket, vars hela toppskikt nu ställs inför rätta med start på tisdag.

Vårbynätverket beskrivs av polisen som mycket välorganiserat med en tydlig hierarki.

Vårbynätverket beskrivs av polisen som mycket välorganiserat med en tydlig hierarki.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott & Straff2021-04-05 06:01

Ledaren:

En 32-årig man, uppvuxen i Vårby, pekas av polisen ut som ledaren för nätverket. Han står åtalad för en lång rad brott, bland annat mordförsök, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

– Det är väldigt tydligt att han är ledaren och att han styr genom att ge order till olika nivåer, säger Björn Volkmann, operativ koordinator på Grova brott i polisen i Stockholm Syd.

Själv nekar 32-åringen till brotten och försvaret anser att delar av åklagarens bevisning är olaglig.

I ett pm i förundersökningen beskriver en polis som jobbat länge mot kriminella grupperingar i området hur stämningen brukar förändras när mannen kommer in i ett sammanhang.

"Övriga sträcker på sig lite extra och blir mer allvarsamma samt att uppmärksamhet riktas mot NN (32-åringen). Undertecknad har även fått höra av kollegor som observerat hur andra fått hålla NN:s paraply över honom i samband med att det regnat."

Nätverkets struktur:

Nära den 32-årige ledaren står enligt förundersökningen ett fåtal personer, antingen genom släktband eller att de visat sig lojala eller nyttiga genom att exempelvis begå eller ta på sig skulden för brott. Detta beskriver polisen som "toppen" av nätverket, och flera av personerna där har under de senaste åren frekvent burit skyddsväst och de har ofta haft krypterade telefoner.

Även personer med ledarroller i andra kriminella grupperingar står 32-åringen nära affärsmässigt, enligt polisens pm.

– Man jobbar gärna med andra nätverk när det finns pengar att tjäna. Man är lite opportunister på så sätt att finns det bra affärsidéer man kan göra tillsammans så gör man det. Då är inte nätverksgränserna så strikta utan då hjälps man åt rätt frikostigt, säger Björn Volkmann.

Under den närmsta kretsen finns en annan nivå, som består av utförare/möjliggörare som haft olika roller som varit viktiga i utförandet av brott. De beskrivs också som en länk mellan toppen och den lägre nivån – springpojkarna – vilken består av ungdomar som har i uppdrag att hålla vakt och att lagerhålla och sälja narkotika och vapen.

Håller låg profil:

I polisens pm beskrivs hur nätverkets medlemmar insett att det lönar sig att hålla en låg profil och inte dra åt sig polisens uppmärksamhet. De beskrivs också som väldigt vältaliga och trevliga vid kontakter med myndigheter.

Amir Rostami, polis, docent och forskare i kriminologi vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier, menar att kriminella grupperingar som uppnår viss mognadsgrad har förmågan att försöka flytta fokus från gänget.

– Kriminella grupperingar som inte är våldsamma klarar sig längre då de inte har samma fokus på sig. Vårbynätverket har strävat efter att vara organiserat och strukturerat men samtidigt våldsamt. Och våld för alltid med sig problem till slut, säger Rostami.

Konflikten:

Vårbynätverket står i tydlig konflikt med en annan kriminell gruppering, och en del i åtalet rör ett mordförsök på en 29-årig man som kopplas dit.

– Den konflikten är djupt rotad. Jag har svårt att se att den skulle kunna gå över. De är nog fiender för livet, säger Björn Volkmann.

I januari 2017 blev en nära vän till 32-åringen skjuten till döds och 29-åringen misstänktes för mordet. Utredningen lades senare ned, men konflikten blev bara värre.

I januari förra året utsattes 29-åringen för en skjutning vid en bensinmack vid Kungens kurva. Han klarade sig oskadd, men en vän till honom dödades och hans hustru skadades. Efter det "misslyckade" mordförsöket ska 32-åringen tillsammans med andra inom nätverket enligt åklagaren ha börjat planera ett nytt försök att skjuta ihjäl 29-åringen.

Samhällspåverkan:

Enligt polisens pm har flera näringsidkare i Vårby gård antytt att de utsatts för hot och utpressningar. Flera har sålt eller lagt ner sina verksamheter på grund av detta, men det har funnits en rädsla för att polisanmäla.

Polisen skriver också att boende undviker att gå ut när det är mörkt och att en del sagt att de helst handlar på dagtid "innan Vårbynätverket intagit centrum". Polisen upplever också att det finns en tystnadskultur där många är rädda för att prata med polisen.

Fakta: Rekordstort mål

Under tisdagen inleder Södertörns tingsrätt huvudförhandlingen mot totalt 30 personer varav många tillhör det så kallade Vårbynätverket – en kriminell gruppering söder om Stockholm. Det är ett av de största brottmålen som Stockholm haft med påstådda kopplingar till nätverksbrottslighet.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, bland annat försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplas till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Förhandlingen beräknas ta totalt 35 dagar och är planerad att kunna avslutas i midsommarveckan. Den kommer att hållas i säkerhetssalen på Kungsholmen i Stockholm.

Källa: Södertörns tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!