På onsdagskvällen fritogs en 19- och en 18-åring från ungdomshemmet Råbyhemmet utanför Lund. De två är dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök och var fortfarande på fri fot på torsdagseftermiddagen. Ett rikslarm utfärdades tidigare under dagen.
Det är andra gången på kort tid som en morddömd kunnat rymma från sluten ungdomsvård. I slutet av juli fritogs en 18-åring av två män under en bevakad permission i Kungsbacka.
– Man ska inte kunna fritas på det här sättet eller rymma från en permission. Det är helt befängt, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
– I dag finns det inte ens stängsel runt det här aktuella boendet.
Kräver åtgärder
Forssell påpekar att Sverige har en gängkriminalitet där förövarna blir allt yngre och begår allt grövre brott.
– Vad säger brottsoffren och deras anhöriga om att de här förövarna kan rymma från de här boendena precis som de vill? frågar han.
Moderaterna kräver nu att regeringen agerar och säkerställer säkerheten kring den slutna ungdomsvården. På längre sikt vill partiet ha särskilda ungdomsfängelser.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch kräver också att regeringen agerar för att förhindra liknande rymningar.
– Det här är personer som antagligen borde suttit på Kumla och inte på en ungdomsanstalt, säger Busch.
– Och det borde vara större skillnad mellan en ungdomsanstalt och en fritidsgård.
Hon kräver en rejäl översyn av säkerheten efter att "man bara kunnat valsa ut på det här sättet".
Taktisk rekrytering
Angående kraven om särskilda ungdomsfängelser säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT att hon inte vill utesluta någonting.
– Jag tycker inte det är så intressant vad det heter egentligen. Sis har verksamheter som för en utomstående nästan skulle kallas för ett ungdomsfängelse. De är slutna med rigorös säkerhetsordning, sedan finns inte det i tillräcklig utsträckning och det tycker jag tyvärr vi har fått se bevis på.
TT: Vad ska du som ansvarig minister göra för att förhindra nya fritagningar?
– Det handlar om att ha en fortsatt god och tät dialog med myndighetschefen och se till att hon har mandat att agera, att bygga den säkerhetsorganisation som hon ser är nödvändigt.
Sedan ett år tillbaka är Elisabet Åbjörnsson Hollmark generaldirektör vid Statens Institutionsstyrelse (Sis). Enligt Lena Hallengren rekryterades Åbjörnsson Hollmark inte minst därför att hon tidigare varit ställföreträdande generaldirektör inom Kriminalvården.
– Hon har ett säkerhetstänk, en kunskap och erfarenhet om hur man arbetar inom kriminalvården som jag tror är viktig att hon tar med sig in i Sis, säger Hallengren.
Bättre staket
Pressansvarige Stefan Hell Fröding, på Sis uppger att rymningen i Lund ska utredas.
Varken han eller polisen vill säga exakt hur många personer som var inblandade vid fritagningen på ungdomshemmet, men det ska enligt uppgift ha varit "en handfull".
Ett bättre staket hade behövts runt avdelningen för att kunna förhindra fritagningen, konstaterar Sis.
– Vi måste anpassa våra verksamheter till samhällsutvecklingen. Vi har grövre brottslingar och det är därför vi har satt igång det här stora säkerhetsprojektet, säger Stefan Hell Fröding.
Projektet omfattar bättre staket, så kallat perimeterskydd, men också utvecklade riskbedömningar och underrättelseverksamhet, berättar han.
På Råbyhemmet finns bland annat pojkar i åldern 14–20 år som dömts till sluten ungdomsvård (LSU).