I mitten av april förolämpades en marockansk transprofil för sin sexuella läggning. Det fick henne att rasande uppmana sina hundratusentals följare på Instagram att skapa falska konton i platsbaserade dejtnings- och mötesappar riktade till gaymän – för att på så sätt belysa hur vanligt det är med homosexualitet i Marocko.
I den nordafrikanska monarkin är såväl homosexuella handlingar som sex utanför äktenskapet olagligt. Det gör att många väljer att hålla sin sexuella läggning för sig själva. Men de senaste veckorna har många avslöjats sedan bilder spridits från apparna. Det har skapat allvarliga problem för vissa av de drabbade.
– Situationen för hbtq-personer i Marocko var redan väldigt dålig, eftersom lagen gör det oerhört riskabelt för dem att vara sig själva offentligt. Och när de nu utsätts för diskriminering och hot så har de inget juridiskt skydd att hämta, säger Rasha Younes, hbtq-analytiker hos människorättsorganisationen Human Rights Watch, till TT.
Spårade ur
Instagramprofilen – vars konto nu har stängts – har sagt att hennes syfte var att avslöja hyckleriet i det marockanska samhället genom att visa sina kritiker hur många män som faktiskt använder plattformarna, kanske till och med i sina egna hem. Det förekom dock ingen uppmaning om att outa eller på andra sätt trakassera männen.
Men situationen spårade ur när hennes följare tog bilder från apparna och publicerade dem på Facebook, tillsammans med känsliga detaljer, hot och andra nedsättande kommentarer. Det blev startskottet för en hatkampanj som gör att tusentals personer nu lever i rädsla för att bli "outade".
Marockanska hbtq-organisationer har uppgifter om över hundra män som redan har drabbats. Flera har sparkats ut på gatan. Andra har utsatts för utpressning.
Rädsla och frustration
– Jag väntar bara på min dödsdom. Jag är frustrerad och rädd, säger en man vars bilder spridits på nätet, till The New York Times.
Situationen förvärras av att stora delar av samhället är nedstängt på grund av coronaviruset. Det gör att många drabbade inte längre har tillgång till vanligtvis säkra platser, till exempel hos vänner eller andra ställen som brukar fungera som fristäder.
"Vi har jobbat nära flera av de drabbade. Många har slängts ut från sina familjehem och har ingenstans att ta vägen, eftersom hotell är stängda och att det i coronatider är svårt att resa mellan städer utan särskilt tillstånd", skriver en talesperson för den marockanska hbtq-organisationen Nassawiyat i en kommentar till TT.
"Andra har råkat illa ut i sina familjer men sitter nu instängda tillsammans med dem. Situationen har till och med lett till självmord."
"Farlig verklighet"
Flera av apparna ska ha skickat ut varningar till sina användare och uppmaningar om att blockera alla profiler som skapats de senaste veckorna. Men det yttersta ansvaret för att skydda hbtq-personers rätt till ett privatliv ligger hos regeringen, enligt Human Rights Watch, som också uppmanar Marocko att skrota lagen som förbjuder homosexuella handlingar.
– Det vi ser nu tydliggör varför många bi- och homosexuella män i Marocko och övriga arabvärlden inte känner att de kan eller vill vara öppna med sin sexuella läggning, säger Rasha Younes.
– Homofobi är en farlig verklighet. Och människor som drivs av homofobiska motiv känner sig stärkta eftersom de har lagen på sin sida.