Sprängladdningen i lådcykeln utanför flerfamiljshusen på Ådalagatan i centrala Linköping var mer än väl tilltagen för att kunna orsaka mycket stor skada. Smällen hördes över stora delar av staden.
Enligt en rapport från polisens nationella bombskydd tros mellan 15 och 20 kilo sprängmedel ha detonerat den tidiga försommarmorgonen. Det jämfördes med bomber som tidigare sprängts i Malmö med i snitt ett halvt till ett kilo sprängmedel.
Mirakulöst nog var det ingen person som skadades allvarligt fysiskt när sprängladdningen detonerade. 20 personer fick lindriga skador. Att ingen befunnit sig utomhus i närheten var ren tur, sade polisen efteråt.
Inte utrett
Vem eller vilka som låg bakom explosion är ännu inte utrett. John Skoog är polisens spaningsledare i fallet. Han hoppas att bevismaterial från encrochattar från utredningar om tre mord i Norrköping ska kunna driva utredningen framåt i sinom tid.
– I de utredningarna finns det uppgifter som är intressanta för utredningen kring Ådalagatan. Brotten hänger ihop på det sättet att de är en del i samma konflikt, säger John Skoog.
Han berättar att han och hans utredare tagit del av delar av encromaterialet men ännu inte fått tillgång till allt.
– Tanken är att vi ska titta på det med nya ögon för att se om det finns någonting som kan leda utredningen om Ådalagatan vidare.
Kallt fall
Det finns inga planer på att lägga ner utredningen om sprängningen och John Skoog tror att den kommer att vara öppen i många år. Så länge den är öppen är det enklare att vidta åtgärder om några nya uppgifter eller möjligheter till spåranalys skulle dyka upp.
– Den tekniska utvecklingen går snabbt när det gäller mobiler och datatrafik och det går framåt på Nationellt forensiskt centrum (NFC) när det gäller deras möjligheter att analysera biologiska spår. Och nu har vi det här Encromaterialet.
Men någon snar lösning av fallet verkar han inte ha förhoppning om.
– De här kommer man att kunna kalla ett kallt fall om ett år eller två, säger John Skoog.