Inga saudier på ny pengatvättslista i EU

Saudiarabien finns inte längre med när EU-kommissionen listar högriskländer för pengatvätt och terrorfinansiering. En gemensam finansinspektion lanseras för att ha bättre koll på fusket.

Saudiarabiens kung Salman vill inte att EU listar hans land som högriskland för pengatvätt och terrorfinansiering. Arkivbild..

Saudiarabiens kung Salman vill inte att EU listar hans land som högriskland för pengatvätt och terrorfinansiering. Arkivbild..

Foto: Saudi Press Agency/AP/TT

Brott & Straff2020-05-07 13:32

EU-kommissionen ville i fjol våras sätta upp 23 länder på en lista över länder "med svaga system för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering". Där ingick Saudiarabien – vilket genast väckte både jubel och ilska.

Inte minst saudierna själva reagerade irriterat.

"Det kommer att skapa svårigheter för handel och investeringsflöden", meddelade kung Salman i ett brev till EU:s medlemsländer, som snabbt konstaterade att listan inte var tillräckligt bra.

Kommissionen fick backa och när man nu kommer med ett nytt förslag på lista har antalet länder krympt till bara 14. Och Saudiarabien lyser med sin frånvaro.

"Den nya listan är nu mer i linje med FATF (den internationella arbetsgruppen mot pengatvätt)", heter det i torsdagens förslag.

Bland de svartlistade som EU:s ministerråd och EU-parlamentet nu ska ta ställning till finns exempelvis Bahamas, Panama och Nicaragua.

EU:s finansansvarige förste viceordförande Valdis Dombrovskis lanserar samtidigt en handlingsplan för att bättre bekämpa eventuella fuskare.

"Vi måste få ett stopp på de smutsiga pengar som infiltrerar våra finansiella system", säger Dombrovskis i ett uttalande.

I handlingsplanen sex punkter ingår löften om att i början av nästa år lägga fram förslag på mer harmoniserade regler och instiftande av ett övervakningsorgan på EU-nivå.

Fakta: EU:s penningtvättarlista

EU-kommissionen vill sätta upp 14 länder på en lista över länder som har "strategiska brister i sina nationella system mot penningtvätt och terroristfinansiering". Listningen innebär att banker och andra finansiella institutioner måste genomföra hårdare kontroller vid överföringar till eller från länderna.

De 14 länderna är Bahamas, Barbados, Botswana, Ghana, Jamaica, Kambodja, Mauritius, Mongoliet, Myanmar (Burma), Nicaragua, Panama och Zimbabwe.

Listan ska inte blandas samman med EU-ländernas separata lista över länder som inte anses samarbeta när det gäller skatteplanering och skatteflykt. På den listan finns för närvarande tolv länder och jurisdiktioner: Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Caymanöarna, Fiji, Guam, Oman, Palau, Panama, Samoa, Seychellerna, Trinidad och Tobago samt Vanuatu.

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!