Inger blev lurad av falsk polis: "Bara skrek"

Falska poliser ringer och säger att ditt barn är svårt skadat – och lurar till sig stora summor. Inger Lagersson förlorade tiotusentals kronor när hon blev utsatt.
–Det känns som att de kapade min hjärna, säger hon.

Inger Lagersson blev lurad av en bedragare som utgav sig för att vara polis.

Inger Lagersson blev lurad av en bedragare som utgav sig för att vara polis.

Foto: Privat

Brott & Straff2020-05-03 15:00

"Jag ringer från polisen, sitter du ner?"

Så börjar telefonsamtalet som ska pågå i nästan två timmar och kosta Inger Lagersson 18 000 kronor. Det är ett av flera samtal den senaste tiden där bedragare försökt lura till sig pengar genom att utge sig för att vara poliser. Under helgen har det rapporterats om fall i Motala och Skellefteå, och den 29 april blev Inger Lagersson i Stockholm utsatt.

– Han sa att min dotter hade varit inblandad i en svår trafikolycka och att hon låg på operationsbordet. Benen vek sig under mig, jag bara skrek, berättar hon.

Ber om kortuppgifter

Personen i andra änden är lugn och metodisk, har ett vårdat språk och låter ganska ung. Inger Lagersson frågar flera gånger vem han är och får ett namn och ett åttasiffrigt id-nummer.

– Jag var helt hysterisk och sa bara "tala om var hon är". Men han behövde verifiera vem jag var innan han kunde berätta sa han.

Personen i telefonen säger att det står en polisbil två kvarter bort som ska hämta Inger Lagersson och köra henne till sjukhuset, men först behöver han bekräfta hennes identitet med hjälp av hennes bankdosa. Hon ber om att i stället få visa legitimation för poliserna i bilen, men enligt uppringaren går det inte. På grund av coronapandemin har de ändrat sina rutiner, säger han.

Det slutar med att Inger Lagersson loggar in med sin bankdosa och lämnar ut kortuppgifter.

– Jag protesterade flera gånger, men till slut gjorde jag det. Han upprepade hela tiden att ju längre tid det tar innan jag samarbetar, desto längre tid tar det innan jag får besöka min dotter som svävar mellan liv och död.

"Ska inte skämmas"

Hon tar på sig ytterkläder och går ut för att vänta på polisbilen. Då lägger personen på.

Då "trillade slanten ner", berättar Inger Lagersson. Hon får kontakt med sin dotter som lever och mår bra, spärrar alla kort via sin bank och polisanmäler samtalet. Men 18 000 kronor har redan hunnit föras över till ett konto i Rumänien.

– Jag är inte blåögd eller godtrogen vanligtvis. Men under samtalet så funkade ingenting för mig. Det känns som att han kapade min hjärna, han duperade mig. Det är så otäckt, förslaget och... Jag hittar inte orden.

Efteråt var hon så chockad att hon mådde fysiskt dåligt. Fick frossa, huvudvärk, ont i kroppen. Nu vill hon varna andra, men också inskärpa att det inte är ens eget fel om man blir utsatt.

– De som ringer är skickliga, och man är inte dum i huvudet för att man går på det. Man ska berätta för sin omgivning om det. Man ska inte skämmas, säger Inger Lagersson.

Fakta: Skydda dig mot telefonbedrägerier

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!