Inget åtal efter hjälp till självmord

Förundersökningen mot läkaren Staffan Bergström läggs ner, rapporterar Dagens Medicin. Bergström hjälpte i somras en ALS-sjuk man att dö sedan hans resa till en dödshjälpsklinik i Schweiz ställts in på grund av coronaviruset.

Det blir inget åtal mot läkaren Staffan Bergström som hjälpte en ALS-sjuk man att dö.

Det blir inget åtal mot läkaren Staffan Bergström som hjälpte en ALS-sjuk man att dö.

Foto: PRIVAT/TT

Brott & Straff2021-02-26 10:33

Självmord och medhjälp till självmord är inte straffbelagt, enligt beslutet från åklagaren.

– Jag visste redan innan jag hjälpte mannen att det inte fanns grund för misstanke om medhjälp till dråp. Frågan är varför det dröjt så länge, det var solklart enligt min advokat, säger Staffan Bergström till TT.

Det läkaren gjorde var inte så pass självständigt att det var brottsligt, konstaterar åklagaren. Den ALS-sjuke mannen svalde läkemedlet själv.

– Om man hjälper till i begränsad omfattning är det inte straffbelagt, men man kan inte agera så pass aktivt att man tar över själva handlingen, säger åklagaren Urzula Grabowska till TT.

Ny prövning

För Staffan Bergström väntar nu nästa prövning. Ett disciplinärende ligger hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och i slutet av mars väntar han besked om han får behålla sin läkarlegitimation.

– Blir jag av med min legitimation kommer jag att driva det till högsta förvaltningsdomstolen, för jag vill ha ett prejudikat. Jag vet att alla läkare i Sverige har gjort det jag gjorde, men utan att gå till polisen, säger han till TT.

Ivo bekräftar för TT att de granskar Staffan Bergströms yrkesutövningen utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Myndigheten vill inte ge besked om när beslutet kommer.

"Det kan vi inte säga i nuläget, det är sällan möjligt att förutse hur lång tid handläggningen av ett enskilt ärende tar", skriver Ivos presstjänst.

"Är skamligt"

Staffan Bergström är ordförande i föreningen Rätten till en värdig död. Enligt honom öppnar fler och fler länder för dödshjälp och han är kritisk till att Sverige inte utreder frågan.

– Det är skamligt att man måste åka till Schweiz för att få hjälp på en klinik där. Det kostar 200 000 kronor och är bara för de bäst bemedlade, säger han.

Det var Bergström själv som kontaktade polisen efter händelsen och en anmälan om medhjälp till dråp upprättades. Även Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmälde honom.

Åklagarens förklaring till att det tog sju månader att lämna besked om förundersökningen är att den här typen av beslut inte är enkla. Enligt flera andra parter var tydligt att handlingen inte var brottslig. Men åklagaren behövde få många uppgifter bekräftade. Flera förhör har hållits och analyser från Rättsmedicinalverket tar tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!