JO: KrimvÄrden var inte redo för covid-19

Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot KriminalvÄrden gÀllande myndighetens coronaÄtgÀrder. JO ifrÄgasÀtter om myndigheten var tillrÀckligt förberedd för krisen.

JO ifrÄgasÀtter i stort om KriminalvÄrden var redo för den krissituation som pandemin medfört. Arkivbild.

JO ifrÄgasÀtter i stort om KriminalvÄrden var redo för den krissituation som pandemin medfört. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott & Straff2020-07-03 07:45

Den 12 mars beslutade KriminalvÄrden att stoppa möjligheterna för intagna i svenska hÀkten och anstalter att ta emot besök och genomföra permissioner. Utöver det tillÀts endast permissioner som var absolut nödvÀndiga.

Enligt de nya reglerna fortsatte KriminalvÄrden att bevilja besökstillstÄnd, trots att man inte tillÀt de intagna att ta emot besök.

JO anser att det dÀrmed Àr osÀkert om de intagna kunde överklaga beslutet om rÀtten att ta emot besök, vilket ses som djupt otillfredsstÀllande: "Effekten av den nuvarande ordningen blir densamma som om KriminalvÄrden tillfÀlligt skulle ha Äterkallat besökstillstÄnden. "

Stoppa dubbelbelÀggning

Att endast tillÄta permissioner som var "absolut nödvÀndiga" riskerar Àven att leda till schablonmÀssiga avslag. Det Àr vÀldigt problematiskt enligt JO.

JO tycker Àven att KriminalvÄrden borde infört fler ÄtgÀrder mot smittspridningen, som att begrÀnsa dubbelbelÀggning av celler dÀr det inte Àr möjligt att upprÀtthÄlla fysisk distans. Det finns Àven tillfÀllen dÄ nyintagna direkt placerats i en cell tillsammans med en annan intagen, vilket kritiseras med anledning av den uppenbara smittorisken.

JO ifrÄgasÀtter i stort om KriminalvÄrden var förberedd för den krissituation som pandemin medfört, och skriver att det rimligen bör "kunna krÀvas att det finns en bÀttre förberedelse för hur KriminalvÄrden ska hantera en smittspridning av en allmÀnfarlig eller samhÀllsfarlig sjukdom".

Tar till sig

Lennart Palmgren, KriminalvÄrdens direktör för anstalt, hÀkte och frivÄrd, sÀger i en skriftlig kommentar att man tar till sig av kritiken:

"UtvÀrdering och analys av KriminalvÄrdens ÄtgÀrder under pandemin pÄgÄr redan, och kommer att fortgÄ framöver".

Det finns alltid utrymme för sjÀlvkritik i sÄdana hÀr frÄgor anser han:

"Samtidigt ska man förstÄs vara medveten om att detta Àr en krissituation som Àr svÄr att förbereda sig pÄ, för alla. Dock har KriminalvÄrdens strategi för att hantera smittspridning i sin helhet varit framgÄngsrik. För tillfÀllet har vi noll bekrÀftat smittade".

Fakta: KriminalvÄrden

Den sista december 2019 fanns det 32 hÀkten och 45 anstalter i Sverige.

Under 2019 var omkring 6 400 personer intagna pĂ„ hĂ€kten eller anstalter varje dag. 2 000 av dessa satt pĂ„ hĂ€kten och 4 400 var intagna pĂ„ anstalt.

KriminalvĂ„rden har över 12 000 anstĂ€llda.

KÀlla: KriminalvÄrden

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!