Kinaambassadör inför rätta – unikt rättsfall

Ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai var att gå för långt, enligt åklagarna. Nu ställs den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt inför rätta för hur hon har hanterat fallet. "Vi är övertygade om ett frikännande", säger hennes advokat Conny Cedermark.

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Arkivbild.

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson / TT

Brott & Straff2020-06-04 20:10

För första gången på över 200 år ställs en ambassadör inför rätta i Sverige. Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt – ett brott som "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina", enligt åtalet.

Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Det hela kretsar kring ett möte på hotell Sheraton i Stockholm 24–25 januari förra året som Anna Lindstedt anordnade med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare.

Dotter pressades

Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

"Tror du att det blir bäst om du fortsätter skriva artiklar och media fortsätter att skriva om det här? Eller tror du att det är bäst för din pappa om du låter oss förhandla", sade en av männen till Angela Gui, berättar hon för polisen.

Angela Gui säger att hon kände sig trängd under mötet och att hon vid ett tillfälle upplevde att situationen för hennes pappa skulle försämras om hon gick därifrån.

Åklagare Hans Ihrman anser att de båda män som Anna Lindstedt och Angela Gui mötte företrädde "Kinas intressen".

– Det som är intressant att bedöma är vad Kina har för intressen, säger Hans Ihrman.

– Och det ska jämföras med det som framförts vid tidpunkten för det här misstänkta brottet.

"I strid med Sveriges linje"

Anklagelserna håller dock inte enligt Lindstedt. En ambassadör har långtgående befogenheter, betonar försvaret.

"Det har legat inom mitt uppdrag som ambassadör att verka för svenska medborgare. Jag har därför deltagit under ett möte mellan några entreprenörer och Angela Gui för att bland annat ta in deras syn på ärendet Gui Minhai", säger Anna Lindstedt i ett pressmeddelande.

"Någon förhandling med Kina har inte förekommit och departementet har varit informerat om mötet", fortsätter hon.

Åklagarsidan anser dock att det är viktigt att titta på hur ambassadörens agerande står i förhållande till Sveriges officiella hållning och utrikespolitiska linje.

– Det handlar inte bara om vad en ambassadör får göra och inte göra utan om hur förenligt det som diskuterats är med svensk utrikespolitik, säger Ihrman.

Anna Lindstedts advokat är inte imponerad av åklagarens bevisning.

"Jag vill inte föregripa rättegången, men egenmäktighet vid förhandling med främmande makt förutsätter tre saker: egenmäktighet, förhandling och främmande makt. Ingen av de förutsättningarna är uppfyllda. Vi är övertygade om ett frikännande", kommenterar advokat Conny Cedermark.

Fälld i Kina

Gui Minhai dömdes i en hemlig rättegång till tio års fängelse i februari för att ha "försett utländsk makt med underrättelser". Han påstods också ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap – något som svenska UD påpekat inte stämmer.

Domen har fått skarp kritik av både Sverige och EU.

Kina har hotat med konsekvenser gentemot Sverige för hanteringen av Gui Minhai-fallet. Särskilt ilsk blev Stockholmsambassadören Gui Congyou sedan kulturminister Amanda Lind (MP) i november förra året delat ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiska förläggaren.

– Kina har velat påverka svenska demokratiska fri- och rättigheter, genom att framför allt försöka påverka Gui Minhais dotter Angela och hennes yttrandefrihet i hennes kritik mot hur Kina har hanterat det konsulära ärendet rörande hennes pappa, sade Ihrman till TT när åtalet väcktes.

Rättegången planeras pågå under sju dagar med start på fredag och fram till den 18 juni. Eftersom fallet handlar om saker som bedöms som utrikessekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sen i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.


Fakta: Fängelse i straffskalan

Enligt åklagaren har det aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Den innebär att en person utan tillstånd låter sig användas som ombud för främmande makt.

I brottsbalkens 19:e kapitel, fjärde paragrafen, sägs att en svensk medborgare, som "utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat" låter bruka sig som ombud för främmande makt i "diplomatisk angelägenhet som rör riket" eller som "i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse", döms för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år.

Om brottet innebär "fara för rikets självbestämningsrätt eller dess fredliga förhållande till främmande makt" blir påföljden fängelse mellan ett och sex år.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!