Knark vägdes fel – hård kritik mot NFC

Ett halvt kilo knark för mycket. Det blev resultatet när polisens nationella forensiska centrum, NFC, skulle väga amfetamin – och räknade fel. "Väldigt allvarligt", kritiserar en åklagare i det berörda fallet.

NFC:s felräkning av knark berör en man som i våras dömdes av Örebro tingsrätt. Hans fängelsestraff sänktes senare av hovrätten när felet upptäcktes. Arkivbild.

NFC:s felräkning av knark berör en man som i våras dömdes av Örebro tingsrätt. Hans fängelsestraff sänktes senare av hovrätten när felet upptäcktes. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Brott & Straff2020-07-21 07:05

Det var när NFC skulle granska och väga amfetamin i ett narkotikafall som felräkningen uppstod, rapporterar P4 Örebro. Resultatet: 500 gram knark för mycket. Både åklagare och advokat i fallet är kritiska till missen.

– Det här är väldigt allvarligt, vi inom åklagarväsendet och domstolsväsendet måste kunna lita på att resultaten från NFC är korrekta. Det är grunden för vårt arbete, säger åklagaren Elisabeth Börjesson till radion.

Felräkningen berör en man som i våras dömdes till fem års fängelse av Örebro tingsrätt, bland annat för grovt narkotikabrott. Det var först när fallet togs upp i hovrätten som felräkningen av amfetamin upptäcktes. Då sänktes hans straff med ett år.

Men det var inte felräkningen som gjorde att straffet sänktes, hävdar NFC till Corren.

"Olyckligtvis har felet inte upptäckts vid kontrollgranskning", skriver Camilla Rehme, ställföreträdande avdelningschef på NFC, i en kommentar till Corren.

NFC har gjort en anmälan till sin granskningsenhet och utlovar nya rutiner för att historien inte ska upprepa sig. Ett förslag om en kontrollfunktion i dess datasystem har även föreslagits.

– De har tagit det här på stort allvar, svarar åklagren Elisabeth Börjesson till P4 Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!