Kokain för 60 miljoner flöt iland på strand

Väskor fyllda med kokain släpptes ner i havet utanför Skåne från ett förbipasserande fartyg i september, misstänker åklagaren. Men smugglingsoperationen misslyckades när de som skulle fiska upp kokainet råkade i sjönöd.

Två personer från Stockholm åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och en tredje för medhjälp efter ett stort kokainfynd på en strand utanför Höganäs i Skåne.

Två personer från Stockholm åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och en tredje för medhjälp efter ett stort kokainfynd på en strand utanför Höganäs i Skåne.

Foto: Tullverket

Brott & Straff2021-02-10 09:37

Senare slog en privatperson larm om ett udda strandfynd utanför Höganäs: väskor som såg ut att innehålla illegal substans. Tullen kallades dit och totalt hittades 69 kilo kokain fördelat i fyra olika väskor på stranden.

Enligt åklagare Karl-Erik Esbo kan ännu mer kokain ha släppts i havet – obekräftade uppgifter i utredningen talar för att det kan ha varit totalt 100 kilo, uppger han.

– Det vi vet konkret är att drygt 69 kilo flutit iland i varje fall. Med tanke på det sätt som vi tror att det har skett på så är det inte otänkbart att det kan ha funnits ytterligare någon väska eller påse som inte har påträffats utan sjunkit eller flutit iväg någon annanstans, säger han till TT.

62 miljoner kronor

Kokainet som hittades på stranden uppskattas ha ett värde på över 62 miljoner kronor i missbrukarledet, enligt tullen.

Två män från Stockholm åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och en kvinna åtalas för medhjälp till brottet. De har enligt åtalet hyrt en bil och båttrailer i Stockholm för att kunna frakta en båt till Ängelholm.

De båda männen ska sedan ha begett sig ut med båten, men fått motorhaveri och hamnat i sjönöd. Det slutade med att de fick ta hjälp av sjöräddningen. Efter fyndet på stranden startades sedan den utredning som lett fram till åtalet.

Oklart vilket fartyg

Enligt åklagaren är det ännu inte helt klarlagt vilket fartyg kokainet kom från.

– Det är ingenting vi kan gå in på offentligt förrän vi har ett åtal. I det här fallet så har vi hittat de här personerna och bedömer att de är en del i det här maskineriet och nu åtalar vi dem. Men det är klart att vi försöker utreda allting så långt som möjligt, säger Karl-Erik Esbo.

"Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort", säger Erik Friberg, biträdande chef på tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

De åtalade, som nekar till brott, ställs inför rätta i Helsingborgs tingsrätt med start den 23 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!