Kontroversiell boll med egen dag

Fulfika eller en delikatess? Chokladbollen kan kännas lite syndfull att äta, fylld av både fett och socker. Vi har testat sex varianter inför bakverkets egen dag.

Brasiliens president Jair Bolsonaro vid en presskonferens i förra veckan. Arkivbild.

Brasiliens president Jair Bolsonaro vid en presskonferens i förra veckan. Arkivbild.

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brott & Straff2020-04-28 06:45

Chokladbollen är ett av våra folkkäraste fikabröd. Och den har faktiskt en egen dag, den 11 maj.

– Det är ett publikfriande bakverk, som finns på nästan varje kafé och konditori. Ska det bakas till scouternas loppmarknad eller till förskoleavslutningen dyker alltid chokladbollen upp, säger konditorn, matskribenten och kokboksförfattaren Mia Öhrn.

Enligt henne dök det första receptet upp den 14 december 1943 i Svenska Dagbladet, under namnet "Barnens negerbollar". Det var inte så olikt dagens recept, men smeten skulle kokas och sedan rullas till bollar som torkades, därefter rullas i florsocker. Det dåvarande namnet har genom åren väckt starka känslor. År 1973 togs "negerboll" bort från Svenska akademins ordlista, SAOL. Först 2006 togs "chokladboll" med.

Margarin eller smör?

Chokladbollen har varit ett kallt bakverk sedan 1950-talet och har lockat generationer av barn till bakbordet sedan dess. Några av anledningarna är att den innehåller mycket smör och socker. I varianterna som ingår i testet lyser smöret med sin frånvaro och är ersatt med margarin eller andra vegetabiliska oljor.

– Till min förvåning var det lika gott med margarin när jag gjorde ett blindtest. Priset är den enda riktiga skillnaden. Ett paket smör kostar ju nästan 50 kronor och ett paket margarin bara runt 20 kronor, säger Mia Öhrn.

Enkla ingredienser

Hon fördjupade sig i chokladbollens värld för några år sedan och har experimenterat med alla möjliga recept. Det resulterade till boken "Chokladbollar på nya sätt" (Bonnier Fakta), som kom ut förra året.

– Det är ett bakverk med enkla ingredienser. Jag blir förvånad varje gång hur gott det blir. Det är något magiskt i kombinationen havregryn, smör, socker, kakao och kaffe, säger hon.

Huruvida chokladbollen ska rullas i kokos eller pärlsocker delar njutarna i två läger. Givetvis kan man använda vad man helst föredrar, påpekar Mia, som menar att det egentligen inte finns några gränser.

– Så länge det är bollformat och smakar choklad tycker jag att det är en chokladboll.

Sommarbollar

Mia Öhrns somriga chokladbollar med jordgubbar

Till cirka 20 bollar:

100 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade

3 dl havregryn

100 g rumsvarmt smör

3/4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 msk kakao

Garnering:

1 1/2 dl (100 g) strössel att rulla bollarna i

1. Mosa jordgubbarna ganska grovt med en gaffel eller mixa dem snabbt i matberedare.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en tjock smet med händerna eller i en matberedare. Smeten blir ganska lös, så ställ den i kylen i minst en halvtimme så tjocknar den och blir lättare att hantera.

3. Forma smeten till bollar och rulla dem i strössel. Låt stelna i kylen och förvara dem där fram till serveringen. Bakverken är hållbara i 5–6 dagar.

Källa: Boken "Chokladbollar på nya sätt".


Leverantörer

Coop.se

Delicato.se

Gille.se

Ica.se

Jula.se

Willys.se


Så gjorde vi

En panel om fem personer har i ett blindtest provsmakat sex olika sorters chokladbollar. De har bedömt smak, doft och utseende och betygsatt mellan 1 och 5, där 5 är bäst.


1. Delicatoboll

Kommentar: Bäst och dyrast

Cirkapris: 20,95 kr

Kilopris: 87,29 kr

Vikt: 240 g

Antal i förpackning: 6 st

Märkning: Fairtrade

Ingredienser: Socker, havregryn, vegetabilisk olja (palm, shea, raps), vatten, kokosflingor, kakaopulver, salt, arom (bl.a. mocka), konserveringsmedel (kaliumsorbat), emulgeringsmedel (vegetabiliskt E471, sojalecitin), färgämne (sockerkulör). Kan innehålla spår av mjölkprotein.

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2 000 kJ/480 kcal, fett 30 g – varav mättat fett 18 g, kolhydrater 49 – varav sockerarter 30 g, protein 5 g, salt 0,4 g.

Omdöme: Lagom söt. Krämig och lite fluffig i konsistensen. Härligt tuggmotstånd. Lite för mjuk, vilket gör den kladdig att hålla i handen.


2. Ica Chokladbollar

Kommentar: Bra konsistens

Cirkapris: 15,90 kr

Kilopris: 66,25 kr

Vikt: 240 g

Antal i förpackning: 6 st

Märkning: Ingen

Ingredienser: Havregryn, socker, margarin (vegetabiliskt fett (palmolja, rapsolja, palmkärnolja, kokosfett), vatten, salt, vegetabiliskt emulgeringsmedel , aromer, surhetsreglerande medel E330), kakaoglasyr (socker, vegetabilisk olja (palmkärnolja, palmolja, sheaolja), fettreducerat kakaopulver, vegetabiliskt emulgeringsmedel (, sojalecitin)), kokosflingor, fettreducerat kakaopulver, aromer, konserveringsmedel E202.

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2200 kJ/550 kcal, fett 32 g – varav mättat fett 21 g, kolhydrater 55 g – varav socker 31 g, fiber 5 g, protein 4,40 g, salt 0,4 g

Omdöme: Bra konsistens. Lite för blek och neutral i smaken, det där lilla extra saknas. Någon tyckte att den hade rökig eftersmak.


3. Gillebollar

Kommentar: Kaffesmak

Cirkapris: 58,95 kr

Kilopris: 78,60 kr

Vikt: 750 g

Antal i förpackning: 24 st

Märkning: Baked in Sweden

Ingredienser: Havregryn 26%, margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidationsmedel: citronsyra), socker, kakaoglasyr 9,3 % (socker, vegetabiliskt fett (palmkärna*), fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel: lecitin, sorbitantristearat), kokosflingor 6,3 %, invertsockersirap, arom, fettreducerat kakaopulver, vetemjöl, äggpulver, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, ammoniumkarbonater; majsstärkelse. Kan innehålla spår av råg, mjölk och nötter. *Hållbart producerad och certifierad.

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2079 kJ/, fett 30,6 g – varav mättat fett 17.8 g, kolhydrat 48,3 g – varav sockerarter 31,8 g, protein 4,5 g, motsvarande salt 0,46 g.

Omdöme: Inte så mycket "skal" och alldeles för mosig i konsistensen. Smakar starkt kaffe. Mjuk och kladdig att hålla i.


4. Coop Chokladbollar

Kommentar: Torr

Cirkapris: 14,95 kr

Kilopris: 71,19 kr

Vikt: 210 g

Antal i förpackning: 6 st

Märkning: UTZ certifierad

Ingredienser: Socker, havregryn, margarin (palmfett°, raps- och sheaolja, vatten, salt, emulgeringsmedel (E 471 vegetabilisk), naturlig arom, antioxidationsmedel (E 330)), kakaoöverdrag (socker, palmkärnfett°, kakaopulver, emulgeringsmedel (E 322, E 492 vegetabiliska)), kokosflingor 5%, invertsocker, kakaopulver, arom (mocka), vetemjöl, äggpulver (från frigående höns), bakpulver (E 500, E 450), majsstärkelse. Kan innehålla spår av mjölk och mandel.

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2 200 kJ/500 kcal, fett 30 g – varav mättat fett 17 g, kolhydrat 55 g – varav – sockerarter 37 g, protein 5 g, salt 0,50 g.

Omdöme: Bra tuggmotstånd men lite torr i konsistensen. Smakar åt rom och russin-hållet, nästan som en chokladpralin, tyckte några.


5. Jula Chokladboll

Kommentar: Billigast

Cirkapris: 1 kr

Kilopris: 33,30 kr

Vikt 30 g

Antal i förpackning: 1 st

Märkning: Ingen

Ingredienser: Havregryn, socker, vegetabilskt margarin, vegetabilskt fett ( palme-, raps- och kokosolja), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471 av vegetabilskt fett), arom, surhetsreglerade medel (citronsyre), kakaoglasyr (socker, vegetabilskt fett (palme- och sheaolja)), fettreducerat kakaopulver 2,9%, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin, E492 av vegetabilskt fett), riven kokos, fettreducerat kakaopulver, arom, konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2100 kJ/500 kcal, fett 28,7 g – varav mättat 15,3 g, kolhydrater 58,7 g – varav sockerarter 38 g, protein 4,1 g, salt 0,33 g.

Omdöme: Bra konsistens, men smakar som pepparkaka. Innehåller mest socker av bollarna i testet, vilket uppmärksammades av panelen. "Inte chokladboll", tyckte någon.


6. Eldorado Kokosboll

Kommentar: Artificiell smak

Cirkapris: 10,90 kr

Kilopris: 48,44 kr

Vikt: 225 g

Antal i förpackning: 6 st

Märkning: Ingen

Ingredienser: Vegetabiliskt margarin (fett och olja (palm, kokos, raps), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471), arom), havregryn, socker, doppmassa (socker, vegetabiliskt fett (kokos), kakao, sojalecitin, florsocker, kaksmulor (vetemjöl, härdat vegetabiliskt margarin (fett och olja (palm, kokos, raps), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471), arom), bakpulver (E450, E500)), kokosflingor 4 %, kakao, emulgeringsmedel (447), salt, arom (vanillin, mocka, choklad).

Näringsinnehåll per 100 gram: Energi 2 050 kJ/490 kcal, fett 29 g – varav mättat fett 16 g, kolhydrat 50 g – varav sockerarter 32 g, fiber 7 g, protein 45 g, salt 0,5 g.

Omdöme: Bra konsistens. "Skalet" är hårt och har väldigt lite kokosflingor som topping. Smaken är artificiell och påminner om "rå bulldeg", tyckte några.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!