Körkort tas med fusk, mutor och svarta pengar

Minst sex personer har hittills fällts för att ha fuskat på körkortsprovets teoridel. Långt fler domar kan väntas efter en lagändring förra året. Men provfusket är bara en liten del av brottsligheten. Illegala körskolor tros omsätta en miljard kronor om året.

Totalt under fjolåret upptäckte Trafikverket 221 fall av fusk, varav 185 skedde med teknisk utrustning.

Totalt under fjolåret upptäckte Trafikverket 221 fall av fusk, varav 185 skedde med teknisk utrustning.

Foto: Johan Hallnäs

Brott & Straff2021-03-22 05:31

Fusk vid körkortsproven har blivit vanligare och metoderna mer raffinerade de senaste åren.

Men det var inte förrän i mars i fjol som det blev illegalt att fuska. Då infördes kravet att provskrivarna på heder och samvete ska intyga att de inte använder otillåtna metoder, och övertramp blir lika med osann försäkran.

– Det är anmärkningsvärt att regeln inte funnits tidigare, men då vi fick gehör för det verktyget har det lett ett antal fällande domar, säger Kristina Hagberg, chef för Trafikverkets förarprov.

Enligt myndigheten har tingsrätterna hittills fällt sex personer, men antalet kommer att öka. Totalt under fjolåret upptäckte Trafikverket nämligen 221 fall av fusk, varav 185 skedde med teknisk utrustning.

Diskret utrustning

Av de sex domarna framgår att provskrivarna använt sig av tekniska hjälpmedel: pytteliten hörsnäcka i örat, dito kameralins och mobiltelefon.

Frågorna har på det sättet kunnat förmedlats ut ur provsalen och rätta svar levereras i provskrivarens öra. I en av domarna framgår att den åtalade kontaktats på stan av en person som erbjöd hjälp för 5 000 eller 6 000 kronor.

Upplägget påminner mycket om det fusk som uppdagades vid högskoleprovet för några år sedan: organiserat, tekniskt avancerat och med en prislapp med minst tre nollor. Och i likhet med högskoleprovet är fusket en marginell företeelse: de upptäckta fallen utgjorde mindre än en promille av alla körkortsprov i fjol.

– Men vi vill inte att en enda ska ta sig igenom med fusk. Det handlar om trafiksäkerhet, säger Kristina Hagberg.

"Direkt livsfara"

Just att trafiksäkerheten äventyras har legat till grund för att tingsrätterna i fem av de sex fallen dömt för grov form av osann försäkran.

Blekinge tingsrätt skriver att outbildade förare som vistas i trafiken kan "utgöra en direkt livsfara för medtrafikanter och andra” och Växjö tingsrätt tar stöd i ett färskt utslag i Högsta domstolen, där en fuskare vid högskoleprovet dömdes till osann försäkran, grovt brott: "Fusk vid körkortsprov får enligt tingsrättens mening anses vara ännu allvarligare än samma typ av fusk vid högskoleprovet".

Sannolikt hade fusken varit fler om inte kryphålen steg för steg täppts till. Numera får varje provskrivare vid varje prov en unik uppsättning frågor och lokalerna är kameraövervakade, vilket ger bevismaterial vid misstänkt fusk.

Men Trafikverket, och även Transportstyrelsen, vill se fler åtgärder.

– Vi vill framför allt kunna stänga av kunder som fuskat, alltså inte bara få dem dömda för osann försäkran utan också stänga av dem, precis som vid fusk på högskoleprovet, säger Kristina Hagberg.

Mutor och hot

I en utredning som Transportstyrelsen lämnade till regeringen i höstas föreslogs en avstängning på upp till två år, och att den ska drabba även dem som hotar, bråkar, stör eller försöker muta i samband med provet. För ja, mutor förekommer.

– Det här handlar framför allt om obligatoriska utbildningsmoment, där man vill betala för att slippa genomgå utbildningen, säger Christer Wickman, förbundssekreterare i Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR).

Mutförsöken förekommer bland blivande eller aktiva yrkesförare som kör buss eller tung lastbil. De måste ha ett yrkeskompetensbevis (YKB) som ska uppdateras vart femte år.

Det handlar också om körning på halkbana och annan riskutbildning inför vanliga B-körkort.

– Vi har levt med detta i minst 20 års tid och sett problemet växa. Vi misstänker att det finns ett antal aktörer som bedriver verksamhet inom både körning och teoriverksamhet. Det är kriminell, organiserad verksamhet och ett uttryck för det är när tillståndspliktig verksamhet blir utsatt för mutbrott, säger Wickman.

Mer svart än vitt

I det förslagspaket som Transportstyrelsen lämnade till regeringen ligger tyngdpunkten på åtgärder mot "illegal utbildningsverksamhet", eller svarta körskolor. Det är ingen marginell företeelse. Enligt Ekobrottsmyndigheten kan de svarta utbildningarna på vissa orter ha vuxit sig större än de lagliga körskolorna.

STR har uppskattat att den illegala verksamheten omsätter en miljard kronor per år.

– Vi vet att detta förekommer på i princip varenda ort i landet. Omsättningen på en miljard är en grov uppskattning, baserad på fakta vi fått utifrån brottmål och annat, säger Christer Wickman.

TT: Varför har detta kunnat pågå år efter år?

– De låga straffsatserna kan ha gjort att det ses som en ganska ofarlig verksamhet att bedriva. Det är svårutrett, det är svårt att bevisa och det finns pengar att tjäna. Transportstyrelsen har föreslagit en kraftig skärpning av påföljden, vilket vi välkomnar.

Ny lag på gång

Förslagspaketet från Transportstyrelsen har nyligen varit på remiss och till infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) glädje mötts med positiv respons.

– Dessutom har myndigheterna själva redan börjat implementera en del av förslagen, exempelvis när det gäller rutiner vid prov och vilken tillsyn man har, säger Eneroth.

Frågan bereds just nu i regeringskansliet men ambitionen är att samtliga förslag ska genomföras, säger han.

– Vi jobbar vidare med ett mycket högt tempo och jag bedömer att när väl detta kommer på plats och om riksdagen ställer sig bakom så kommer vi att kunna stoppa svarta körskolor.

Något datum för när en proposition kommer presenteras vågar han inte lova.

TT: Kan man räkna med det är genomfört till nästa år?

– Absolut. Det måste vara ambitionsnivån.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel antal fusk med tekniska hjälpmedel 2019. Även rättat i webbgrafiken.

Fakta: Kunskapsprov för B-körkort

Kunskapsprovet för B-körkort består av 70 frågor, men bara 65 av dem räknas in i resultatet, då fem frågor är testfrågor som ska utvärderas.

Man måste svara rätt på 52 frågor för att bli godkänd. Provtiden är 50 minuter.

Kunskapsprovet mäter dina kunskaper inom fordonskännedom och manövrering, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar.

Provet finns översatt till 14 språk, till hjälp för dem som inte kan svenska.

Det finns också möjlighet att göra kunskapsprovet med tolk.


Fakta: Fällande domar

26 augusti 2020: Man född 1994 döms för grov osann försäkran av Blekinge tingsrätt. Påföljd: villkorlig dom och dagsböter. Mannen hade gjort teoriprovet ett tiotal gånger innan han erbjöds och tog emot teknisk utrustning.

11 november 2020: Man född 1987 döms för osann försäkran av Halmstads tingsrätt. Påföljd: Dagsböter. Mannen hade vid provtillfället i maj 2020 på sig mobiltelefon, sändare, hörsnäcka och kamera. Tröjan han bar hade ett hål för kameran. Mannen nekar till brott, och hävdar att han på plats ångrade sig och aldrig använde utrustningen.

2 februari 2021: Man född 1980 döms för grov osann försäkran av Blekinge tingsrätt. Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter. Mannen hade gjort provet en gång tidigare innan han blev erbjuden och tog emot teknisk utrustning (mobiltelefon).

12 februari 2021: Man född 1980 döms för grov osann försäkran av Blekinge tingsrätt. Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter. Mannen hade gjort provet en gång tidigare innan han erbjöds och tog emot teknisk utrustning (kamera och mobiltelefon) att använda vid provtillfället i juni 2020. Mannen är inte läs- och skrivkunnig.

3 mars 2021: Man född 1981 döms för grov osann försäkran av Växjö tingsrätt. Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter. Mannen upptäcktes ha en liten hörsnäcka i örat och en påslagen mobiltelefon på sig under provet. Mannen hade vid provets inledning växlat provspråk från engelska till svenska, trots att han inte kan svenska. Mannen förnekar brott.

4 mars 2021: Man född 1999 döms för grov osann försäkran av Stockholms tingsrätt. Påföljd: Villkorlig dom och dagsböter. Det var första gången mannen skrev provet, då det upptäcktes att han hade en liten hörlur i örat. Mannen förnekar brott.


Fakta: Antal upptäckta fuskförsök

2017: 57 (varav 14 med tekniska hjälpmedel, övriga med fusklappar eller falskt ID)

2018: 123 (varav 78 med tekniska hjälpmedel)

2019: 218 (varav 158 med tekniska hjälpmedel)

2020: 221 (varav 185 med tekniska hjälpmedel)

2021 (januari–8 mars): 40 (varav 30 med tekniska hjälpmedel)

Av de fuskförsök som upptäcktes 2020 och i början av detta år hade 77 procent av provskrivarna valt att göra provet på annat språk än svenska, 23 procent valde att göra provet på svenska.

Källor: Trafikverket


Bakgrund: Fängelse för illegal körskoleverksamhet

Trafikskolor måste ha tillstånd och en godkänd trafikskolechef. Men brott mot trafikskolelagen leder endast till böter, och har därför ingen hög prioritet.

Ekobrottsmyndigheten åtalade i november 2017 en man som bedrev olaglig körkortsutbildning för grovt bokföringsbrott, ett brott som kan leda till fängelse. Det var första gången som en illegal trafikskoleverksamhet prövades som ekobrott.

Mannen hade tidigare dömts för brott mot trafikskolelagen, men fortsatte med sin verksamhet. I ekobrottsärendet dömdes han så småningom till fängelse i 1,5 år.

Mannen bedömdes ha undanhållit sju miljoner kronor under en fyraårsperiod, och tagit betalt av totalt 1 100 elever.

Mannen nekade till brott, men tillstod att han hjälpt många nyanlända med bland annat "körkortsfrågor". Han var verksam i Karlstad och andra orter i västra Sverige.

Ett av Transportstyrelsens förslag till regeringen är att straffskalan för illegal trafikskoleverksamhet ska skärpas till fängelse i upp till två år om brottet är grovt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!