Kriminalvården öppnar för permissioner

I nästa vecka kan fångarna på landets fängelser åter beviljas permission.

Från 1 juli börjar Kriminalvårdens coronarestriktioner att lätta. Arkivbild.

Från 1 juli börjar Kriminalvårdens coronarestriktioner att lätta. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Brott & Straff2020-06-25 13:55

Coronarestriktionerna inom Kriminalvården börjar lätta från den 1 juli. Då öppnas möjligheten för bevakade permissioner där risken för spridning av coronaviruset minimeras, och samma datum påbörjas en återgång till fysiska möten på frivårdskontoren.

"Det här är startskottet för en stegvis återgång till normal verksamhet. Att vi öppnar för permissioner är förstås mycket efterlängtat bland de intagna", säger Lennart Palmgren, häktes-, anstalts-, och frivårdsdirektör på Kriminalvården, i ett pressmeddelande.

I första hand ska permissioner som medför att en fånge kan förflyttas till lägre säkerhetsklass eller beviljas en särskild utslussningsåtgärd prioriteras. Den 1 september blir det sedan möjligt med utomhusbesök på öppna så kallade klass 3-anstalter.

I våras, när spridningen av coronaviruset tog fart i samhället, drogs alla permissioner in och det blev förbjudet att ta emot besök på anstalter och häkten. De intagna reagerade på de nya reglerna och på vissa fängelser uppstod ordningsstörningar.

Personer inlåsta på anstalter eller häkten, som bekräftas vara smittade eller har symtom, placeras avskilt för att förhindra smittspridning.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om när det blir möjligt att ta emot besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!