Krisen kvarstår i revolutionens Sudan

Ett år efter att den mångårige diktatorn Omar al-Bashir störtades är Sudan fortfarande i kris. Landet har börjat kravla sig upp med politiska kompromisser – men ekonomiskt sjunker det djupare ned i dyn.

Sudan är fortfarande i kris, men i det senaste årets revolution finns ljusglimtar och hopp om en demokratisk framtid. Bilden är tagen vid protesterna utanför militärens högkvarter i Khartum, tio dagar efter diktatorn Omar al-Bashirs fall i april förra året. Arkivbild.

Sudan är fortfarande i kris, men i det senaste årets revolution finns ljusglimtar och hopp om en demokratisk framtid. Bilden är tagen vid protesterna utanför militärens högkvarter i Khartum, tio dagar efter diktatorn Omar al-Bashirs fall i april förra året. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Brott & Straff2020-04-11 19:16

Den 11 april för ett år sedan avsattes presidenten al-Bashir, efter att i ungefär 30 års tid lett en av världens strängaste regimer.

Medan inflationen och matpriserna klättrade allt högre hade fler och fler sudaneser samlats till revolution på landets gator och till slut rämnade marken under al-Bashir. Ett år senare försöker ett bräckligt övergångsstyre bygga upp landet från grunden.

Omvälvande massaker

Diktatorns fall innebar inte en omedelbar förändring. Det var militären som till sist valde att avsätta al-Bashir och den ville sedan fortsätta styra, genom ett styrande råd bestående av generaler.

Folkets protester, som hade pågått i fyra månader, fortsatte. Omfattande sittprotester ägde rum utanför militärens högkvarter i Khartum för att tvinga den att lämna ifrån sig makten.

Den 3 juni gick en ökänd paramilitär styrka som lyder under regeringen till attack mot sittprotesterna i huvudstaden. Fler än 100 människor sköts till döds av soldater i vad som beskrivits som en regelrätt massaker. Mängder av kvinnor uppges också ha blivit våldtagna. Döda kroppar visade sig senare ha dumpats i Nilen och det är fortfarande svårt att bedöma vidden av brottet.

En månad senare nådde militärrådet och en allians av civila parter och oppositionella grupper en uppgörelse om ett samstyre, med det uttalade målet att Sudan ska gå till val efter drygt tre år. I uppgörelsen ingick också en utredning av ansvaret för Khartummassakern och andra militära övergrepp mot civilbefolkningen.

River ned det gamla

Samstyret består av fem militärer och sex civila företrädare och leds av generalen Abdel Fattah al-Burhan, som till skillnad från många av sina kollegor inte står under tidigare anklagelser om krigsförbrytelser eller folkmord.

Topptjänstemannen Abdalla Hamdok valdes till premiärminister, landet fick åter vara med i Afrikanska unionen och det fattades beslut om att riva alla institutioner som byggts upp under al-Bashir-regimen för att sedan börja om från början.

På vägen finns dock många hinder. Vid sidan av de ekonomiska svårigheterna för interimsstyret fredssamtal med väpnade grupper i det sedan länge krigshärjade landet, där många långa konflikter förblir olösta och många invånare drivits på internflykt.

Den 9 mars i år stötte premiärminister Hamdok på ett bokstavligt hinder på vägen: Han klarade sig helskinnad från en explosion, ett misstänkt mordförsök, när han passerade utanför Khartum i en bilkonvoj.

"Jag kan försäkra er om att det som hände inte kommer att stå i vägen för vår övergångsperiod. Det är i stället ytterligare en knuff på förändringens hjul i Sudan", skrev han på Twitter efter attacken.

"Outhärdligt helvete"

Inflationen i Sudan har stigit från 44 procent till 71 procent under året som gått, enligt Internationella valutafonden.

– De ekonomiska omständigheterna har blivit ett outhärdligt helvete. Det sudanesiska pundet har förlorat 40 procent av sitt värde sedan al-Bashir avsattes, inflationen har ökat och bensin- och brödbristerna fortsätter, säger Khaled Omran, statsvetarprofessor vid De två nilernas universitet i Khartum, till nyhetsbyrån EFE.

Vid sidan av detta utgör coronaviruset ännu ett hinder för landets utveckling, då flera fall har upptäckts.

Sudan står fortsatt med på USA:s lista över stater som stödjer terrorverksamhet, vilket avskräcker investerare. För att strykas från listan förväntas landet först genomföra en rad grundläggande demokratiska reformer. Amerikanska sanktioner har dock lyfts gradvis.

En trojka bestående av USA, Storbritannien och Norge – som länge spelat en medlarroll i de sudanesiska konflikterna – gratulerar Sudan på årsdagen för Omar al-Bashirs fall. Länderna uppmanar alla landets parter att i ett första steg sätta sig vid fredsförhandlingsbordet.

"Mycket akut arbete återstår för att uppnå revolutionens mål", skriver de i ett uttalande.

Folkmordsåtal på gång

Omar al-Bashir då? Efter att diktatorn blivit avsatt meddelade de militärstyrda myndigheterna att enorma summor pengar hittats i kontanter i hans hem och han avtjänar ett fängelsestraff för korruption i Sudan.

al-Bashir står sedan länge anklagad för folkmord som begicks i konflikten i Darfur och i februari beslutade övergångsregeringen att han ska överlämnas till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. 76-åringen har meddelat att han vägrar att samarbeta med domstolen.

Bakgrund: Omar al-Bashir

Omar Hassan Ahmad al-Bashir föddes 1944 i en modest beduinfamilj i norra Sudan – ett område som då tillhörde Storbritannien och Egypten. Han anslöt sig tidigt till den egyptiska armén och deltog bland annat i Jom Kippur-kriget mot Israel 1973. På 1980-talet hade han en central militär ledarroll i inbördeskriget mot rebeller i södra Sudan.

Stödd av militären tog överste al-Bashir 1989 makten över Sudan genom att störta Ummapartiets ledare Sadiq al-Mahdi, som då var landets demokratiskt valde premiärminister. Kuppen skedde utan blodspillan, och ett övergångsråd upprättades med Omar al-Bashir i spetsen.

Under åren som följde skulle det dock bli tydligt att al-Bashir, som utnämnde sig själv till president 1993, inte hade några planer på att lämna ifrån sig makten. Han upplöste parlamentet, förbjöd politiska partier och beordrade domstolar att tillämpa sharialagar i stora delar av landet. Oppositionella fördrevs i landsflykt eller fängslades. Sudan blev dessutom en tillflyktsort för terrorister, som al-Qaidaledaren Usama bin Ladin – något som fick USA att svartlista landet och införa sanktioner.

2003 utbröt en våldsam konflikt ut i Darfurregionen i västra Sudan. Rebellgrupper revolterade mot armén, och för att trycka tillbaka motståndet knöt regimen till sig lokala arabiska klanmedlemmar och fruktade miliser, i folkmun kallade janjawider. Striderna ledde till ofattbart stort civilt lidande. En vanlig strategi var att flygbomba byar för att därefter låta janjawider attackera och bränna ned samma byar från marken. Massvåldtäkter användes systematiskt som vapen. FN beräknar att runt 300 000 människor har dött och nära tre miljoner människor tvingats på flykt under konfliktens gång.

I mars 2009 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) sin första arresteringsorder mot Omar al-Bashir. Åtalet utvidgades 2010. Totalt står han åtalad för två fall av krigsbrott, fem fall av brott mot mänskligheten och tre fall av folkmord i Darfur. Trots detta har Omar al-Bashir tidigare kunnat göra statsbesök i flera länder utan att gripas.

Efter månader av protester i Sudan avsattes al-Bashir i april 2019. Han dömdes senare för korruption till ett tvåårigt straff på anstalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!