Krokig bäck blev rak – grävning polisanmäld

En del av en bäck i Tylösand har mystiskt flyttats cirka 50 meter. Nu har markägaren, Halmstads kommun, gjort en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

Nyrebäckens mynning i Tylösand har flyttats cirka 50 meter.

Nyrebäckens mynning i Tylösand har flyttats cirka 50 meter.

Foto: Privat

Brott & Straff2020-06-20 18:10

En kommunanställd upptäckte i början av förra veckan att en tidigare krokig del av Nyrebäcken i Tylösand plötsligt var rak, vilket Hallandsposten tidigare rapporterat om.

Därmed har bäckens mynning flyttats cirka 50 meter.

– Det är någon som har grävt olovligen på Tylösand strand och rätat ut en bäck helt enkelt, säger Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten i Halmstads kommun, till TT.

Efter interna diskussioner och kontakt med länsstyrelsen beslutade kommunen att göra en polisanmälan om misstänkt miljöbrott. Jonas Eidergård säger sig vara säker på att förflyttningen av bäcken har skett med mänskligt ingripande.

– Det är en grävmaskin som har gjort det här, det är fullt klart, säger han.

Inför SM-veckan ansökte kommunen själva om att räta ut bäcken, men fick avslag.

– Det fick vi inte göra. Hade kommunen gjort det så hade vi gjort det på ett skonsammare sätt också. Det är rätt så enkelt gjort. Men nu har de bara grävt och inte gjort det snyggt, säger Jonas Eidergård.

Hans Schibli, vattenmiljöövervakare på länsstyrelsen i Halland, säger till Hallandsposten att flytten av bäcken är ett "väldigt stort" ingrepp på naturmiljön:

– Jag har jobbat på länsstyrelsen i 30 år och detta kvalar in på min negativa topp-fem lista.

Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten i Halmstads kommun.
Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten i Halmstads kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!