Den danska polisen döpte utredningen till "Operation Goldfinger", men till skillnad mot att smuggla guld som i James Bond-filmen "Goldfinger" från 1964 var det kriminella nätverket misstänkt för att ha fört in totalt nio ton kokain till Sverige och Danmark.
– Narkotikan har smugglats in i Danmark från Nederländerna och Belgien och då har man använt sig av fordon med väldigt avancerade lönnutrymmen. En del av den här narkotikan har sedan smugglats vidare till Sverige. Där har den lagerhållits på olika ställen, distribuerats ut och sålts i olika delar av landet, säger kammaråklagare Peter Ståhl, som lett den svenska utredningen, till TT.
Restaurang var mötesplats
Den danska utredningen startades redan hösten 2018, men via ett informationsutbyte med svensk polis drogs en förundersökning i gång även i Sverige i början av 2019. Den svenska polisen har bland annat haft hemlig kameraövervakning mot adresser där man misstänkt att kokainet har gömts undan och mot en Malmörestaurang, som den misstänkte svenske huvudmannen drev.
– Där var det frekventa möten med personer som kom att bli frihetsberövade och misstänkta. De hade möten dagligdags där. Någon narkotikahantering kunde vi inte se just där, men restaurangen var central på det viset att den var en mötesplats för personer som var inblandade, säger Peter Ståhl.
Den 26 juni i fjol slog dansk och svensk polis till samtidigt. Ett 10-tal misstänkta personer frihetsberövades i Sverige och ett 30-tal i Danmark. Polisen beslagtog även narkotika och stora summor kontanter samt även fordon med dolda lönnutrymmen, som använts för att smuggla både kokain och pengar.
Flera andra dömda
Den svenske huvudmannen hade en motsvarighet på andra sidan sundet i Köpenhamn – där misstänks hans kusin ha varit huvudman. Nu åtalas de båda samt ytterligare 13 män vid tingsrätten i Köpenhamn, misstänkta för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under en sjuårsperiod.
– Vi överlämnade huvudmannen, hans närmaste man och ytterligare en person, som var lägre ner i hierarkin, till Danmark för lagföring, säger Peter Ståhl.
Flera andra män som frihetsberövades har dömts till långa fängelsestraff i svenska domstolar för att ha tagit emot narkotika från nätverket. Ytterligare två misstänkta hade hunnit lämna Sverige vid tiden för tillslaget. De är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta.