För två år sedan insjuknade mannen i 60-årsåldern, som tidigare varit elitidrottare, i sjukdomen ALS. Han blev delvis förlamad och fick svårt att andas på egen hand. I början av juli skulle han och hans familj ha åkt till en klinik i Schweiz för att få dödshjälp. Men coronapandemin satte stopp för resan.
– Jag fick kontakt med honom och fick situationens prekära karaktär klart för mig. Jag bestämde mig för att försöka hjälpa honom, säger Staffan Bergström.
Han är professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet och legitimerad läkare. Han är också ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, som är för dödshjälp, och en flitig debattör i ämnet.
Vill få det prövat
Bergström tog del av mannens journaler och korrespondensen till kliniken Dignitas i Schweiz. Han fick också ett intyg på att mannen ville ha hans hjälp, säger han.
– Det är olagligt för en legitimerad läkare att utföra en dödshjälpshandling enligt svensk lag men däremot kunde jag förse honom med läkemedel som jag vet används av Dignitas.
En läkare som skriver ut läkemedel för att någon ska kunna avsluta sitt liv kan förlora sin legitimation, men det saknas rättsfall där det prövats i domstol.
– Jag vill ha prövat av domstol om jag gjort något olagligt. Vilket jag anser att jag inte gjort. Jag har stått med händerna på ryggen och sett att han dricker de här starka sömnmedlen, säger Staffan Bergström.
Dagens Nyheter pratade med den ALS-sjuke mannen i måndags, en dag innan han somnade in i sin säng. Han förklarade att sjukdomen förstört hans liv. Hösten 2018, när han planerade för en jorden runt-resa med cykel och husbil, fick han beskedet.
– Två minuter efter att jag fick diagnosen tänkte jag: Jag vill ha kontroll över hela mitt liv. Inklusive döden.
En ilska växte fram både mot sjukdomen och svenska politiker som inte lät honom avsluta sitt liv på ett sätt han anser värdigt med en läkares hjälp.
– Varför kan jag inte bara få åka till Karolinska eller något annat sjukhus och få hjälp till en värdig död? Varför ska jag behöva åka till Schweiz? Jag kan inte förstå det, säger han till DN.
Anmälde sig
I tisdags, omgiven av sin familj, svalde mannen på egen hand medicinerna i sitt hem.
– Efter ett par minuter somnade han in. Jag stod bredvid honom och efter en kvart ungefär var han död, säger Bergström som undersökte mannen och sedan satt familjen med honom i en halvtimme med tända ljus innan de larmade SOS.
Sjukvårdspersonal och polis fick dokument och en redogörelse över vad som skett och Bergström anmälde sig själv till polisen.
Polisen bekräftar för TT att det gjorts en anmälan.
– Det har inkommit en anmälan och en förundersökning är inledd om medhjälp till dråp. Ingen person är i nuläget frihetsberövad, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.
Kammaråklagare Urszula Grabowska som håller i ärendet säger att en person är misstänkt.
– Jag vill inte gå in på vem, säger hon.
"Ingen bra lagstiftning"
Bergström säger att det finns två skäl till hans agerande. För det första anser han att han hjälpt mannen i hans sista önskan att få ett slut på sitt lidande.
För det andra vill han få till en debatt och en utredning kring dödshjälp i Sverige.
– Jag hoppas att man får tydligare regler om läkarens roll kring den terminala vården av svårt sjuka i Sverige i dag. Det finns ingen bra lagstiftning som reglerar vad vi får och inte får göra. Det är en gråzon, säger han.