Flera ledare konstaterar att onsdagens presskonferens handlade lika mycket om att såga de tidiga utredningsåtgärderna efter Palmemordet, som att peka ut en misstänkt gärningsman.
Petter Birgersson vid Ystads Allehanda (liberal), ser Palmeutredningen som ett exempel på att det svenska självförtroendet ofta är större än den faktiska kompetensen:
"Men utredningen kring Palmemordet är på alla sätt en påminnelse om att den svenska förmågan att möta en stor kris – som ett statsministermord, en fartygskatastrof, en tsunami som slår mot tusentals egna medborgare, stora skogsbränder, en pandemi – allt för ofta avslöjas som farligt svag."
Lyfter fram gärning
Underlig och otillfredsställande, kallar Dala-Demokratens Göran Greider dagen, och tycker inte att Palmeutredningen lyckats att leverera ett avslut.
"Själv är jag innerligt trött på att Olof Palmes politiska arv dränkts av en mordhistoria. Det är för mig det stora nationella traumat: Den idé om social jämlikhet, det som Palme själv brukade kalla demokratisk socialism, begravdes efter mordnatten 1986 levande", skriver han.
Även Svenska Dagbladets (obunden moderat) Maria Ludvigsson säger att beskedet leder tankarna till Palmes politiska gärningar, medan Expressens (liberal) ledarredaktion hoppas att presskonferensen också medför en "nyktrare syn på Palmes politiska gärning".
Även Jonas Bergström Folkbladet Västerbotten (socialdemokratisk), betonar också att fokus borde flytta till Palmes gärning, och inte mordet.
"Det är dags att acceptera att det inte går att komma längre och gå vidare. Sverige som nation har inte något att vinna på att fortsätta peta i detta öppna spår. De anhöriga bör ges ro. Privatspanarna får skaffa en annan hobby."
Förlust för samhället
Dagens Nyheters ledarredaktion (liberal) kallar presskonferensen en stor besvikelse.
"Nu måste Sverige som nation än mer definitivt acceptera det faktum att vi aldrig kommer att få veta vem som mördade Olof Palme."
Andra ledare tror att presentationen är tillräcklig för att människor ska kunna gå vidare. Mattias Karlsson på Hallandsposten , oberoende liberal, tycker att det är dags att göra det.
"Den som söker en trolig gärningsman och ett sannolikt motiv behöver inte gå långt bort från brottsplatsen, alla pusselbitarna finns där. Att det skulle ta mer än 34 år för att få ihop pusslet är en stor förlust för det svenska samhället."
Håkan Boström, oberoende liberal på Göteborgs-Posten , skriver att man ibland får acceptera att sanningen är oåtkomlig.
"Även om onsdagens besked får ses som lite av ett antiklimax – ett avslut som knappast lär ta död på spekulationerna eller övertyga alla – är det ändå rimligt att betrakta det som en slutpunkt för själva polisutredningen."
Kan gå vidare
Lillian Sjölund på helahälsingland.se skriver i en liberal ledare att:
"Jurister, professorer och vanliga hobbyexperter kommer att dissekera och besviket tugga i sig ett antiklimax för att se om det ändå inte går att vrida ett varv till.
Vi andra kan gå vidare och åtminstone glädjas åt att säkerheten kring utsatta politiker blivit betydligt bättre. Dock till ett väldigt högt pris."