Sven Hirdman, som tidigare har varit Sveriges ambassadör i Israel och Ryssland, säger att utrikesdepartementet nu borde ta kontakt med Anna Lindstedt och erbjuda henne att komma tillbaka i tjänst.
– Man ska vara medveten om vilken stor påfrestning det har inneburit för Anna Lindstedt under de här två åren, hon behöver på något sätt få gottgörelse av UD, säger Hirdman.
– Om jag hade varit utrikesminister hade jag ringt upp Anna Lindstedt och gratulerat till den friande domen, och bett henne komma upp till ett trevligt möte på UD, där UD då bör föreslå henne olika arbetsuppgifter som passar henne med den bakgrund hon har, säger Hirdman.
Mer försiktiga framöver
En fällande dom hade riskerat att leda till att Sveriges ambassadörer fått minskad förmåga att på egen hand lösa ärenden, eftersom de hade behövt fråga UD om godkännande i fler frågor än tidigare, enligt Hirdman. Den hade också kunnat skada relationen till Kina.
– Åklagaren byggde upp sitt åtal på att Kina använde diverse egendomliga metoder, med hemliga agenter och påverkansoperationer. Det hade inte lett till en förbättring av Sveriges relationer med Kina, säger Hirdman.
Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Uppsala universitet och tidigare folkrättsrådgivare på UD, tror att Sveriges ambassadörer kommer att vara mer försiktiga framöver, även efter det att Lindstedt friats.
– De kommer att vara något försiktigare än de har varit hittills, med tanke på att man tydligen kan komma i konflikt med UD:s ledning. Det har visat sig genom Lindstedt-fallet, säger Bring.
Konflikten kokar i bakgrunden
Bring tycker att det är UD:s ansvar att ge Lindstedt nya arbetsuppgifter, om hon vill stanna som anställd vid departementet.
– Jag tycker att det ligger i hennes eget intresse att hitta ett nytt jobb, men om hon väljer att dröja med det har UD ett ansvar att se till att hon gör rätt för sin lön på en post som är passande. Men hennes tidigare fina karriär är över, och den motsättning som finns mellan henne och UD:s ledning ligger och kokar i bakgrunden.